skip to Main Content

Tipovi plastike opasni po naše zdravlje

Jedna od najzastupljenijih vrsta ambalaže na tržištu je plastična ambalaža. Za plastiku, ali i za ostale materijale koji se koriste kao ambalažni materijali te dolaze u kontakt s hranom, postoje zakonske odredbe.  U cilju zaštite vašeg zdravlja potrebno je poznavati oznake na plastičnoj ambalaži, koje su uglavnom utisnute u vidu žiga ili istaknute na etiketama zaljepljenim na ambalaži. Napominjemo da svaka vrsta plastike sadrži hemikalije koje mogu u manjoj ili većoj mjeri biti štetne za ljudsko zdravlje. Tipovi plastike:

  1. PET ili PETE

Ovu oznaku najčešće vidimo na flašicama s vodom ili sokovima. PET ambalaža je jednokratna i tako treba postupati s njom, jer se višekratnim korištenjem ambalaža oštećuje, što povećava migraciju štetnih supstanci, kao i mikrobiološke kontaminacije.

  1. PE-HD, HDP ili HDPE

Polietilen velike gustoće (HDPE) je tvrda, neprozirna i lagana plastika. Od ove plastike izrađuju su boce za ulje, sokove, mlijeko, boce za tečne deterdžente te igračke. Ova vrsta plastike se najčešće reciklira, a ujedno se smatra i najsigurnijom vrstom plastike, s obzirom na to da ne ispušta skoro nikakve hemikalije, te je pogodna za višekratnu upotrebu.

  1. PVC ili 3V

S ciljem poboljšanja mehaničkih svojstava  ove vrste plastike, proizvođači često prilikom proizvodnje dodaju tzv. plastifikatore, najčešće ftalate,  koji ukoliko dospiju u organizam, remete rad hormona. Najčešće je vidljiva na pakiranjima ulja, prozirnim celofanima, pakiranjima baterija, lijekova, ali također i na igračkama za djecu i kućne ljubimce- obratite pažnju! Nemojte zagrijavati hranu upakovanu u PVC ambalažu!

  1. LDPE ili PE-LD

Proizvodi s ovom oznakom su sigurni jer ne ispuštaju nikakve hemikalije u vodi. Smatra se bezopasnom, a najčešće se koristi za proizvodnju  plastičnih vrećica, koje opet nisu bezopasne za okoliš.

  1. PP

Poluprozirna, bijela plastika, sigurna za upotrebu, prikladna za recikliranje. Najčešće se koristi za pakovanje mliječnih proizvoda.

  1. PS

Oznaka koju nalazimo na širokoj paleti proizvoda, a najčešće na pakiranjima hrane i pića, kao i jednokratnog pribora za jelo, a često je vidimo na plastičnim čašama za kafu. U vodu ispušta kancerogenu supstancu stiren. Ova oznaka znači oprez jer se ne smije dugotrajno koristiti za spremanje hrane i pića, a nikako zagrijavati jer ispušta kancerogene supstance.

  1. PC ili OTHER

Ne postoji standardizacija o njenom ponovnom korištenju te je treba izbjegavati jer postoji velika opasnost od ispuštanja kancerogenih supstanci. Najnezdravija je vrsta ambalaže koja može doći u kontakt s hranom i pićem.

Napominjemo da ukoliko koristimo plastiku, biramo onu koja je dugotrajna, sigurna i ima oznaku BPA FREE. Ova ambalaža uglavnom je i skuplja. Poseban oprez  potreban je kod jednokratne plastike, koju ne treba upotrebljavati više puta ili, u slučaju oštećenja, najbolje je potpuno izbjegavati. Zamjene za plastiku u našem domaćinstvu su dugotrajnije i povoljnije za naše zdravlje. Najbolje je namirnice skladištiti, pripremati i konzumirati iz vatrostalnog, porculanskog, keramičkog, inoksnog i staklenog posuđa, koje je sigurno sa sanitarno-higijenskog i zdravstvenog aspekta.

KAKO MOŽETE SMANJITI UPOTREBU PLASTIKE?

–       Nemojte kupovati hranu u plastičnoj ambalaži

–       Umjesto plastičnih vrećica za kupovinu, koristite višenamjenske tekstilne vrećice ili cekere

–       Kad god je moguće, kupujte proizvode koji ne sadrže plastiku (npr. umjesto plastičnih slamki papirnate ili metalne, umjesto plastičnih tanjira i čaša, birajte papirne i sl.)

–       Skladištite i pripremajte hranu u staklenim, vatrostalnim, porculanskim, keramičkim ili inoksnim posudama

–       Ukoliko kupujete vodu ili pića, birajte one u staklenoj ambalaži

–       Smanjite broj sredstava za čišćenje domaćinstva iz plastične ambalaže

–       Motivirajte svoju porodicu, prijatelje i radne kolege da smanje upotrebu jednokratne plastike

Projekat podržan sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

Letak u PDF formatu možete preuzeti klikom NA OVAJ LINK

 

Back To Top