skip to Main Content

Preporuke za putnike koji idu u države pogođene epidemijom ebole (Uganda, Demokratska Republika Kongo i Ruanda)

Federalni Zavod za javno zdravstvo je, u skladu sa aktivnostima, saznanjima i uputama WHO (Svjetske zdravstvene organizacije), izdao „Preporuke za putnike koji idu u zemlje pogođene epidemijom ebole“, a to su Uganda, Demokratska Republika Kongo i Ruanda.

Naime u navednim zemljama zabilježeno je širenje virusa ebole, te pojava novih slučajeva oboljenja i smrti od ove zarazne bolesti. Stoga je neophodno upoznati sve osobe koje će putovati, ili su boravile u ovom podrućju da u cjelosti slijede upute Zavoda:

Preporuke za putnike koji idu u države pogođene epidemijom ebole (Uganda, Demokratska Republika Kongo i Ruanda)

Ebola je rijetka i smrtonosna bolest. Uzrokovana je infekcijom jednim od ebola virusa (Ebola, Sudan, Bundibugyo). Prenosi se direktno, kontaktom (kroz oštećenu kožu ili sluznice) sa bolesnom osobom, putem krvi ili tjelesnih tekućina (urina, sline, znoja, izmeta, bljuvotine, sjemene tekućine). Također se prenosi izravnim kontaktom sa predmetima (poput igle) kontaminiranim tjelesnim tekućinama kao i preko zaraženih životinja.

Simptomi ebole su povišena temperatura, jaka glavobolja, bol u mišićima, povraćanje, proljev, bol u trbuhu i neobjašnjiva krvarenja ili modrice.

Prosječna smrtnost od EVD slučajeva je oko 50%. Stope smrtnosti slučajeva variraju od 25% do 90% u prošlim epidemijama .Ne postoji cjepivo/vakcina, kao ni specifično liječenje ebole.

U opasnosti su:

• Putnici koji dođu u kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama nekoga ko je bolestan ili je umro od ebole
• Ljudi koji dođu u kontakt sa zaraženim divljim životinjama te ako jedu sirovo ili nedovoljno kuhano meso zaražene životinje
• Zdravstveni radnici, porodice/obitelji i prijatelji koji su bili u bliskom kontaktu sa oboljelim od Ebole

Preporuke

1. Izbjegavajte putovanje u Ugandu, Demokratsku Republiku Kongo, Ruandu
2. Ako morate putovati, učinite sljedeće:
• Prije putovanja provjerite svoje zdravstveno osiguranje
• Vodite računa o higijeni. Perite ruke sapunom i vodom ili upotrijebite sredstva na bazi alkohola (Sanitizer)
• Izbjegavajte kontakt s krvlju i tjelesnim tekućinama (poput urina, sline, znoja, izmeta, bljuvotine i sperme).
• Izbjegavajte izravan kontakt sa tijelom nekoga tko je umro od ebole, uključujući i sudjelovanje u pogrebnim obredima
• Izbjegavajte kontakt sa životinjama (poput šišmiša ili majmuna)
• Izvjegavajte kontakt sa sirovim ili nedovoljno kuhanim mesom
• Izbjegavajte bolnice gdje se liječe oboljeli od ebole
• Odmah potražite liječničku pomoć ako imate povišenu temperaturu (veću od 38,6 ° C) ili dodatne simptome kao što su jaka glavobolja, bolovi u mišićima, povraćanje, proljev, bol u želucu, ili neobjašnjiva krvarenja ili modrice.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz pogođenih zemalja

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je mali ako niste bili u bolnici i ako niste sudjelovali u zbrinjavanju oboljelih od ebole u tim zemljama.
Međutim, ako osjetite da imate povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjiva krvarenja i tešku glavobolju) unutar tri sedmice od povratka iz zemalja u kojima je epidemija ebole, odmah potražite liječničku pomoć i napomenite gdje ste putovali.

Back To Top