skip to Main Content

Zdravstvena ispravnost životinje i njenog mesa je vjerska, ali i ljudska obaveza svakog ko pristupi obredu klanja kurbana

Uoči predstojećeg Kurban-bajrama, Institut za zdravlje i sigurnost hrane podsjeća sve one koji namjeravaju obaviti klanje životinja-kurbana da su zbog svog i zdravlja porodice, prijatelja i svih onih kojima će uručivati kurbane, dužni da pristupe maksimalno ozbiljno i oprezno.  Obaveza da kurban bude zdrav, da konzumiranje njegovog mesa prođe bez ikakvih negativnih posljedica je vjerska, ali i zakonska obaveza svake osobe koja učestvuje u tom postupku.

Obavještenja u svim medžlisima u ZDK

Protekle sedmice Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je u općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, na području Muftijstva sarajevskog i muftijstva zeničkog distribuirao informativne brošure i plakate sa instrukcijama o zdravstvenim aspektima ispravnog klanja kurbana uoči predstojećeg praznika muslimana Kurban-bajrama.

Obzirom da je ove godine Kurban-bajram 11. avgusta, već su uveliko u toku pripremne radnje osoba koje namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana, pa je neophodno i naglasiti osnovne napomene i važne procedure koje osiguravaju ispravno zdravstveno stanje životinja namijenjenih za klanje.

Građani se posebno pozivaju na oprez prilikom nabavke, odnosno kupovine, životinja namijenjenih za klanje kurbana, da zahtjevaju njihovu prateću zdravstvenu dokumentaciju. Cijene kurbana su uglavnom identične, te je pri tome vrlo bitno da je kupljena životinja prethodno pregledana i posjeduje valjanu dokumentaciju, jer u protivnom teret i trošak provjere je na kupcu, a opasnost da ste kupili zdravstveno neispravan kurban, osim ozbiljne opasnosti za zdravlje ljudi, predstavlja i dodatni trošak oko pravilnog uklanjanja zaraženog i neispravnog mesa  i životinje.

Samo u medžlisima na području Zeničko – dobojskog kantona se, po jednoj općini, za Kurban-bajram zakolje od dvije do šest hiljada kurbana, što implicira značajne količine mesa, ali i posebnu potrebu za dodatnim oprezom.

Tako sekretar Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Zavidovići Elvir Mehić i glavni imam Medžlisa IZ Žepče Džafer Gračić podcrtavaju značaj edukacije i pridržavanja propisa od strane vjernika koji namjeravaju samostalno obaviti klanje kurbana, te potrebu dodatne pažnje oko pripreme, čuvanja i distribucije kurbanskih kožica, kao i rješavanja problema animalnog otpada, nakon oabvljenog čina klanja kurbana.

– Imali smo ovih dana jedan slučaj uzorkovanja krvi kupljenih kurbana, koji je pokazao da je životinja bolesna. To je dokaz koliko je neophodno ozbiljno pristupiti pregledima i provjerama, da bi se spriječilo obolijevanje ljudi. Vrlo je bitno  znati kakav se kurban kupuje, odakle, da prethodno ima “papire” i da je zdrav, ističe Rašid Orlović, sekretar MIZ Tešanj.

Općina Olovo graniči sa susjednim entitetom, Republikom Srpskom, odakle zbog manjka uzgoja na vlastitim farmama, sve češće stižu određene količine životinja za klanje‚ pa predsjednik Medžlisa imam Esad Pepić navodi da je neophodno kontorlisanje zdravstvene ispravnosti životinja, što je prvo vjerska, a onda i ljudska obaveza.

– Najbitnije je da se sve obavi po propisima. Zdravstveni propisi i vjerska obaveza ni u čemu nisu u sukobu i svaki vjernik treba da bude siguran da kolje zdravu, jaku, ispravnu životinju, to mu nalaže sam čin kurbana, ali i obaveza prema komšijama i prijateljima, koji će to meso dobiti od njega, ističe efendija Pepić.

U KBZ sve spremno za prijem kurbanskog mesa

Dio vjernika svoje kurbane ili njihov dio uručuje narodnim kuhinjama, bolnicama i zdravstvenim ustanovama, za potrebe ishrane pacijenata ili socijalno ugroženog stanovništva. Najčešće su to Dom za djecu bez roditeljskog staranja “Dom porodica” i Kantonalna bolnica Zenica. Iz Dječijeg doma su obavjestili javnost apelirali da se donose isključivo donacije u novcu ili drugim namirnicama, obzirom da su odranije popunjeni kapaciteti skladištenja mesa.

dr. Kasim Spahić, zamjenik direktora KBZ

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) je osigurala uvjete za prijem velikih količina mesa, putem ugradnje i osposobljavanja modernih šok-hladnjača za brzo smrzavanje, kao i hladnjača kapaciteta oko deset tona mesa za dugoročno skladištenje.

– Prošlogodišnje donacije kurbanskog mesa pomogle su ovoj ustanovi da više od deset mjeseci raspolaže sa dovoljnim količinama mesa za ishranu pacijenata. Pozivamo sve one koji planiraju doniranje kurbana da se u samoj nabavci, pripremi, te procesu klanja, pridržavaju svih zdravstvenih uputa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, jer će time umnogome olakšati posao Bolnici, ali i jedino tako napraviti ono što su planirali, a to je dobro djelo, rekao nam je dr. Kasim Spahić, zamjenik direktora KBZ.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, van registrovanih klaoničkih objekata, da je obavezno i neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja.

Važne preporuke

Iako se preporučuje da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od strane certificiranih i stručnih osoba, dio domaćinstava ga svake godine organizuje u vlastitoj režiji, pa je neophodno da o budu blagovremeno i na pravi način informisani o zdravstvenom aspektu same procedure klanja.

dr Muhamed Gladan i Džafer Gračić, glavni imam MIZ Žepče

-U INZ su izdali edukativni letak – brošuru o važnim zdravstvenim aspektima klanja kurbana, koju je moguće preuzeti na zvaničnoj stranici INZ.ba, u elektronskoj formi. Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu, ističe dr.vet. Muhamed Gladan, rukovoditelj zavoda za veterinarstvo uokviru INZ..

U ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.

Svim onima koji će tokom ili nakon Kurban-bajrama pripremati kurbansko meso za ishranu svoje porodice dodatna napomena da se jakom termičkom obradom, na najmanje 70 stepeni Celziusa, sprečava mogućnost zaraze brucelozom. Svako meso je neophodno dobro i kvalitetno iskuhati ili ispeći na visokim temperaturama, čime se eliminiše opasnost od zaraze.

Za sve nedoumice provjerite informacije kod veterinara ili putem objavljenih uputstava. Brigom i očuvanjem zdravlja u cijelom procesu brinemo o svom i zdravlju drugih.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

KLIKNI OVDJE da preuzmeš PDF BROŠURU INSTRUKCIJA za klanje životinja-kurbana u domaćinstvu

Back To Top