Tokom mjeseca novembra se širom svijeta nastoji ukazati prvenstveno muškarcima da zdravlje muškaraca nije i…
Preporuke za banjsko-rekreativne objekte i bazene
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je nastavio sa pripremom, objavljivanjem i distribuiranjem setova procedura za rad i vodič za unaprijeđenje sigurnosti različitih tipova ustanova u doba pandemije koronavirusa Covid-19.
Ovaj put pripremljeni su procedure i vodiči za početak rada banjsko-rekreativnih aktivnosti, sa preporukama za smještaj i korištenje bazena – vodič za unapređenje sigurnosti, koji se dešava u periodu još uvijek prisutne opasnosti od Coronavirusa (Covid-19).
Procedure i vodič su primjenjivi u cijeloj BiH, jer su izrađeni na osnovu referentnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih organa u FBiH, te partnerskih institucija u okruženju. Preporuke su namijenjene zaposlenicima ali i korisnicima ovakvih ustanova.
Svi zainteresovani ih mogu preuzeti na internet stranici Instituta inz.ba
(Direktni link za preuzimanje instrukcija u PDF formatu)
Preporuke su namijenjene zaposlenicima banjsko-rekreativnih objekata, kupališta, kupačima i sportistima, korisnicima bazena koji imaju zdravstvenu namjenu (vode s terapijskim svojstvima, hidromasažne kade i sl.), te sličnim objektima u kojima se provode ovakve aktivnosti kao, i cjelokupnom stanovništvu.
Od neprocjenjive je važnosti urediti način ulaska i boravka u zatvorenim i otvorenim banjsko-rekreativnim i bazenskim objektima, da ne dođe do infekcije Koronavirusom i obolijevanja od Covid-19, što bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju banjsko-rekretivnih objekata i građanstvo.
Potrebno je na nivou banjsko-rekreativne ustanove ili na nivou menadžmenta kupališta formirati tim od npr. tri zaposlenika/osobe među kojima mora biti osoba koja ima odgovornosti i ovlaštenja da donosi odluke, koji bi detaljno razradio operativne mjere u svrhu sprečavanja unosa zaraze, a koristeći preporuke nadležnih institucija. Tim treba da definiše zahtjeve kako djelovati i koje mjere poduzimati u tri segmenta okolišni, organizacijski i individualni segment.
Niz značajnih smjernica i preporuka
INZ je ranije sačinio i objavio besplatna izdanja Vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, studentskim domovima, preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji, kao i Vodič za ortganizaciju rada u predškolskim ustanovama.
Na web stranici Instituta inz.ba građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom. Sve instrukcije i preporuke nalaze se na internet stranici inz.ba
– Panika nije rješenje, oprez jeste, zato je neophodno da se svaki građanin informiše i usvoji potrebna znanja kako zaštititi sebe i druge u javnom prostoru, poručuju iz INZ-a.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
LINK za sve preporuke:
Preporuke INZ-a za očuvanje i jačanje zdravlja u doba pandemije koronavirusa