skip to Main Content

U projektu “Oralna higijena” učestvovalo 900 djece u predškolskim ustanovama ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, i pored pandemije novog koronavirusa Covid-19, uspješno okončao projekt edukacije djece o oralnoj higijeni u predškolskim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Projektom je obuhvaćeno oko 900 djece u svim javnim i privatnim predškolskim ustanovama u dvanaest općina i gradova ovog kantona.

INZ već dugi niz godina provodi edukacije iz ove oblasti različitim metodologijama. Ove godine promijenjen je način pristupa djeci u predškolskim ustanovama zbog pandemije koronavirusa, prestanka rada, kao i promijenjenih uslova nakon početka rada predškolskih ustanova, na način da su se umjesto direktnog kontakta u predškolskim ustanovama, dijelom radionice obavljale online.

Poklon pakete za djecu obezbijedio je kompanija Biassco iz Žabljaka (Usora), koja je distributer Curaprox dječijih četkica za zube. Poklon paketić sastojao se od četkice i diplome za svako dijete iz starije vrtićke grupe u svim predškolskim ustanovama, uz edukativni letak o pravilnom pranju zuba.

Odgajateljice u predškolskim ustanovama putem vlastitih utvrđenih internet platformi ili uživo djeci omogućavaju da pogledaju edukativni film kojeg je INZ snimio i objavio i na svojoj web stranici inz.ba, gdje je dostupan svim zainteresovanima za preuzimanje i gledanje.

U snimanju video materijala INZ-ova saradnica bila je dr. stomatologije Maida Terzić, a u snimanju popratnih video materijala o pravilnom pranju ruku učestvovali su djeca i roditelji Enisa Podojak i Elanur Hinović, te Maja i Davud Zatagić.

Kako najavljuju, i u narednom periodu Služba za školsku higijenu INZ-a nastavit će provoditi zdravstveno-edukativne programe na slične teme u vezi sa zdravim životnim stilovima.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Donosimo vam fotografije i video iz sljedećih predškolskih ustanova:

Dječiji svijet Matuzići Doboj Jug, Privatni vrtić Pčelica Kakanj, Privatna predškolska ustanova (PPU) Dječiji osmijeh Maglaj, PPU Dječiji san Tešanj, vrtić Blizanci Jelah, vrtić Evlad Tešanj, javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, Javna ustanova Dječiji vrtić Zavidovići, Vrtić mali talenti Zenice, PPU Seka i Braco Nemila Zenica, PPU Pčelica Zenica, Obdanište Sindibad Zenica i Vrtić Kidtropolis Zenica.

Back To Top