skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 23.04. do 29.04. 2021.

U izvještajnom periodu od 23. do 29.04.2021. godine evidentirana je smanjena koncentracija polena lijeske (Corylus), brijesta (Ulmus), vrba (Salix), topole (Populus) i johe (Alnus), i predstavlja završetak  polinacije ovih biljnih vrsta, na ispitivanom području, ali i povećano prisustvo polena breze (Betula), javora (Acer) jasena (Fraxinus) i graba (Carpinus) te predstavlja nastavak polinacije biljaka iz skupine drveća na ovim prostorima. Zabliježen je početak polinacije platana (Platanus sp)

Tokom cijelog izvještajnog perioda došlo je do porasta dnevnih temperatura te u skladu sa tim i porast koncentracije polena u zraku što se posebno odnosi na polen breze, pri čemu je u dane 23. 24. 25. 26 i 29.04. zabilježena visoka koncentracija polena ove biljne vrste.

Koncentracija ostalih biljnih vrsta je bila umjerena do niska. Ukupno je evidentirano 1580 polenovih zrna/m3 zraka i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena breze 77,5 %, tise/čempresi 2,0 %, jasena 6,7 %, javora 9,5 %, platana 1,7 i graba 2,3 %. Prema najavama meteorologa i u narednoj sedmici, očekuje se stabilno, toplo i suho vrijeme što će značiti i povećanu koncentraciju polena u zraku.

Preporuke za narednu sedmicu

Osim liječenja u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna i preventiva. Prva preventivna mjera je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporuke su:

•          redovito pratiti sedmični monitoring i preporuke za narednu sedmicu,

•          pravovremena spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik u prevenciji od polena,

•           za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila za vrijeme vožnje,

•           izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije (parkovske površine) za vrijeme najveće polinacije u zraku (od 8-12 sati ujutro),

•           izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija polena najviša,

•           prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,

•           odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi izbjegli unošenje neželjene količine polena u boravišni prostor,

•           boravak u prirodi odgoditi za kasnoposlijepodne ili večer,

•           za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,

•           kosu prati svako večer jer se polenova zrnca  veoma lako skupljaju na vlasima kose,

•           izbjegavati pušenje, sprejeve i slične iritanse jer pogoršavaju simptome alergije,

•          svakako da maska i za stanja alergije može biti od velike koristi.

Sezonski polen, a prije svega polen breze, trava, pelina i ambrozije je jedan od značajnih rizikofaktora koji pojačavaju simptome astme kod osoba koje boluju od ove bolesti.

Predviđanja za narednu sedmicu su visoke koncentracije polena breze koja u mjesecu aprilu i početak maja ima najveći intenzitet cvatnje.

Upotreba medikamentozne terapije uz preporuku ljekara, te vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunog sistema, koji su opisani u prethodnim izvještajima.

Back To Top