skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 04.06. do 10.06.2021.

U izvještajnom periodu od 04.06. do 10.06.2021. godine evidentirana je smanjena koncentracija polena drvenastih biljnih vrsta te povećano prisustvo polena iz porodice Poaceae (trava).

Tokom cijelog izvještajnog perioda došlo je do pada jutarnjih i dnevnih  temperatura te u skladu sa tim i pad koncentracije polena u zraku. Zabilježena je umjerena koncentracija polena trava tokom cijele sedmice sa tendencijom njenog daljnjeg prisustva i povećanja koncentracije u narednom periodu. Koncentracija ostalih biljnih vrsta je bila umjerena do niska.

Ukupno je evidentirano 453 polenovih zrna/m3 zraka. Zastupljenost polena trava (Poaceae) 58 %, četinara (Pinaceae) 24,7 %, koprive (Urticaceae) 10,3 %, jasena (Fraxinus) 2,2 %, bokvice (Plantago) 1,9 %, tise/čempresi (Cupresus) 1,5 %, breze (Betula) 0,8 %, .

Prema najavama meteorologa u narednoj sedmici, očekuje se poboljšanje vremenskih prilika sa povećanjem dnevnih temeparatura što bi moglo rezultirati većom koncentracijom polena u zraku.

Preporuke za narednu sedmicu

Tokom protekle sedmice izmjerena je umjerena koncentracija polena trava (Poaceae) koji spadaju u kategoriju jakih alergena, te niska do umjerena koncentracija polena četinara (Pinaceae) koji spadaju u kategoriju slabih alergena.

Polen koncentracije breze (Betula) opisan kao jak alergen je u drastičnom padu što olakšava cjelokupno situaciju, te ne dovodi do križnih reakcija pomenutih biljnih vrsta.

Osim liječenja u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna i preventiva.

Prva preventivna mjera je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

redovno pratiti bioprognozu, sedmične izvještaje i preporuke,
• za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila za vrijeme vožnje,
• izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije   polena  u zraku (od 8- 12 sati ujutro),
• izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija polena najviša,
• prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
• korisno je ugraditi klima uređaj jer on smanjuje količinu polena za 90%,
• odjeću sušiti u sušilici za rublje kako bi izbjegli unošenje neželjene količine polena u stambene prostorije,
• boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
• za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
• kosu prati svako večer jer se polenova  zrnca skupljaju na vlasima kose,
• izbjegavati pušenje, sprejeve i slične iritanse jer pogoršavaju simptome alergije

dodirivanje lica, pogotovo sluznice očiju i nosa, koje je neizbježno kod nazalnih i konjuktivalnih simptoma, preporučuje se raditi papirnatom maramicom koju je odmah potrebno baciti u kantu za otpad.

 

Back To Top