skip to Main Content

Stručnjaci INZ-a predavači na Međunarodnom savjetovanju u Hrvatskoj

U organizaciji Hrvatskog mjeriteljskog društva i Evropskog centra za laboratorijsku izvrsnost protekla tri dana, od srijede do petka, je u Crikvenici (Hrvatska) održano osmo Savjetovanje “Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 standarda”.

Na temu “Povjerljivost prema BAS EN ISO17025:2018” prezentiran je rad stručnjaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, autora direktora dr. Senada Huseinagića, rukovodioca Veterinarskog zavoda Muhameda Gladana i menadžera za kvalitet Instituta Benjamina Čauševića, koji je bio i prezenter-predavač na samom skupu.

Nakon jednogodišnje stanke, te odgađanja već najavljenog skupa zbog epidemije COVID-19 virusa, ovaj međunarodni skup koji se održava bijenalno, je, po osmi put, okupio eminentne predavače iz regiona, ali i nekoliko evropskih država.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već, više godina, ima veoma uspješnu saradnju sa HMD – Hrvatskim mjeriteljskim društvom, čiji prvi čovjek Mladen Jakovčić je u više navrata boravio u Zenici i BiH, ali i veoma često bio ljubazni domaćin našim istraživačima. Zenički INZ ostvario je proteklih godina i sjajnu međunarodnu saradnju sa Nastavnim zavodom “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, koji je lider u oblasti javnog zdravstva u Hrvatskoj.

Ovaj put poseban akcenat tema bio je na iskustvima laboratorija, kako u privredi, tako i u naučno-istraživačkom radu više institucija i kompanija iz Evrope. Ovaj bijenalni skup priznati je događaj usmjeren na trajno stručno osposobljavanje laboratorijskoga osoblja i razmjenu iskustava.

Uz izlaganja laboratorijskog osoblja, cijelu sekciju organizatori su posvetili izlaganjima ocjeniteljima u kojoj su oni podijelili svoja iskustva u ocjenjivanju, svoja očekivanja, te probleme na koje su nailazili. Jedna od novina novoga izdanja norme je i primjena razmišljanja na temelju rizika.

Teme  savjetovanja su bile Iskustva u primjeni norme HRN EN ISO/IEC 17025:2017, Upravljanje rizicima i prilikama u laboratoriju, Validacija i verifikacija metoda, Uzorkovanje, Analiza podataka u laboratoriju, Osposobljavanje osoblja, Mjerna nesigurnost, Osiguravanje mjeriteljske sljedivosti, Upravljanje mjernom i ispitnom opremom, Statistički nadzor nad mjernim i ispitnim procesima, Međulaboratorijske usporedbe i ispitivanja sposobnosti, Sistem upravljanja u laboratoriju, te Novine i poboljšanja u laboratorijima.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top