skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 01. do 07. 02. 2021.

U izvještajnom periodu od 01.02 do 07.02.2021. godine evidentiran je polen lijeske (Corylus), johe (Alnus), tisa/čempres (Taxus/Cupressus), topole (Populus) i ujedno predstavlja početak polinacije ovih biljnih vrsta na ovim prostorima.

Visoka koncentracija lijeske zabilježena je 6. i 7. 02. (subota i nedjelja), u ostalim danima umjerena i niska. U narednim danima očekivati je rast koncentracije polenovih zrna u zraku što će ovisiti od meteoroloških uvjeta pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije.

Ukupno je konstatovano 565 polenovih zrna/m3 i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena lijeske je 83,53%, johe 10 %, tise/čempresi 5,66 % i topole ispod 1 %.

Preporuke: Čest boravak na planinama, izbjegavanje parkovskih površina, pravovremena spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik u prevenciji od polena, pratiti monitoring polena.U vrijeme najveće polinacije izbjegavati izlazak iz kuće u periodu od 8 do 12 sati prijepodne.Radove izvan kuće treba obavljati poslije kiše kada je koncentracija polena najmanja ili u kasnim poslijepodnevnim satima. Često pranje ruku i nošenje maske

_________________________

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku za period 01.02.do 07.02.2021. godine

Na osnovu istraživanja –monitoringa- polena na području Zeničko-dobojskog kantona tokom 2020. godine utvrđena su tri maksimuma koncentracije polena u zraku, a to su:

 1. Ranoproljetni (polen drveća i grmlja);
 2. Ranoljetni (polen trava);
 3. Ljetno-jesenski (polen korova).

Polinoze počinju u rano proljeće, cvjetanjem anemofilnih vrsta drveća i grmova među kojima je prva lijeska (Corylus avellana), joha (Alnus glutinosa), topola (Populus), tise/čempresi (Taxus/Cupresus), vrbe (Salix sp.) i brijestovi (Ulmus sp.). Kasnije u proljeće alergiju izazivaju breza (Betula sp.), bukva (Fagus sp.), grab (Carpinus) javori (Acer sp.) i hrastovi (Quercus sp.).

Od 01. 02. 2021. godine Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, započeo je novi ciklus  monitoringa polena na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. U periodu između 01. 02 do 07.02. 2021. godine ustanovljena je visoka koncentracija lijeske i johe. Najveća koncentracija polena lijeske zabilježena je 06.02.2021. godine 226 polenovih zrna po m3 i 07.02.2021 godine sa izmjerenih 111 polenovih zrna po m3.Lijeska cvate prije listanja te se smatra vjesnikom polenskih alergija.Zbog pripadanja istoj porodici između lijeske i johe moguća je križna reakcija.Joha uz lijesku također pripada u „vjesnike“polenskih alergija. Rana pojava proljetnih alergija povezana je s klimatskim promjenama.Zbog viših temperatura u proteklim danima zabilježen je raniji početak cvjetanja određenih biljnih vrsta ,pa se kod osoba sklonih alergijama respiratorne tegobe i ostale smetnje počinju javljati mnogo ranije nego prije.

Zbog specifičnog hemijskog sastava i samog oblika, polenova zrna se lahko „zalijepe“ za sluzokožu gornjih disajnih puteva i dalje dovode do alergijske reakcije osjetljivih osoba tzv polinoze.Sezonski alergijski rinitis najčešći je oblik alergije koji ima svaki deseti stanovnik svijeta s tendencijom povećanja bez obzira na rasu,spol.Ponekad se može javiti i  glavobolja tj.migrene ukoliko se ne liječi upala sluznice – rinitis prelazi u upalu sinusa koji je povezan s alergijom na polen.Proljetna alergija vezana je s alergijom očiju praćena crvenilom,svrbežom i otokom te curenjem nosa praćeno bistrim iscjetkom,staklastog izgleda.

Ovakvi simptomi su jako neugodni pa mogu ugroziti svakodnevne životne aktivnosti kao što su normalan san i ishrana.

Kako bi se poboljšao kvalitet življenja osoba alergičnih na polen ključno je njihovo preventivno obavještavanje o pojavljivanju polenskih alergena na područiju gdje žive i rade, a najbolja preventiva osobama alergičnim na polen je izbjegavanje direktnog kontakta s alergenima iz okoliša.

Terapija za alergične osobe je individualna i treba biti strogo pod kontrolom ljekara.Koja terapija će biti preporučena, zavisi od simptoma pacijenta. Ako pacijent reaguje samo na jedan alergen, koji djeluje dvije, tri sedmice godišnje i to samo blago, onda se preporučuje simptomatična terapija. Ako simptomi jako djeluju na zdravstveno stanje pogođene osobe, onda se ta terapija pojača.

 1. Antihistaminici/Antialergici

Antihistaminici su supstance, koje ublažavaju dejstvo histamina i time blokiraju prekomjernu proizvodnju šlajma i ublažavaju svrab. Oni spadaju u onu grupu lijekova koji se kod alergijskih simptoma prvi koriste. Histamin deluje kao jedan od „organizatora“ odbrane od štetnih materija stranih organizmu, koje između ostalog treba da se „zarobe“ i izbace putem povećane proizvodnje suza i šlajma iz nosa.U slučaju alergije, organizam proizvede previše histamina, što dovodi do alergijske reakcije .Antihistaminike u toku trajanja tegoba treba redovno uzimati. Antihistaminici se daju u obliku tableta, sprejeva za nos, kapi za oči ili radi inhalacije.

 1. Kortizonski preparati (glukokortikoidi).

Oni deluju tako što spriječavaju odnosno ublažavaju zapaljenje i na taj način blokiraju alergijsku reakciju. To se dešava tako što kortizon „koči“ imunosistem, a time i prekomjernu reakciju organizma na bezopasni polen drveća, trave, zeljastih biljaka itd.Mnogima pomaže kombinacija antihistaminika i topičnih steroida.Potreban je oprez jer pri dužem korištenju povremeno se mogu pojaviti iritacije sluzokože nosa odosno. krvarenje iz nosa.

 1. Leukotrienski antagonisti slično glukokortikoidima deluju tako što sprečavaju zapaljenje.Oni su zbog toga pogodni za liječenje astme.
 2. Specifična imunoterapija je jedina kauzalna terapija alergije, tj. ona koja tretira uzroke alergije, sa mogućnošću sprječavanja nastanka bronhijalne astme. Šanse za uspeh su utoliko veće, što se prije počne sa terapijom, što su disajni putevi manje pogođeni bolešću i što se dosljednije sprovodi.

Ne treba čekati da se organizam sam bori sa alergenom, jer to jako iscrpljuje organizam. U tretiranju alergija sve više se preporučuje i specijalne vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunološkog sistema.

Vitamin C najznačajniji vitamin za zaštitu i jačanje imuniteta. Njegovo antialergijsko djelovanje vezano je uz spriječavanje oslobađanja histamina i drugih medijatora upale zbog inhibicije enzima i stabilizacije membrane imunosnih stanica.Snažnije djelovanje postiže se u kombinaciji s kalcijumom.

Minerali Se i Zn od posebne su važnosti za normalno funkcionisanje imunog sistema.To su esencjalni minerali koji stimuliraju stvaranje imunosnih stanica.

Selen djeluje kao detoksikator u bliskoj  vezi sa vitaminom E. Prirodni je antioksidans i pomaže u izgradnji odbranbenih bijelih krvnih stanica.

Probiotici se posljednjih godina sve više koriste i kod alergijskih oboljenja, jer se između ostalog poremećeni spektar mikroba dovodi u vezu i sa nastankom alergija.Probiotici su korisne bakterije crijeva, koji su u stanju da blokiraju patogene mikroorganizme u crijevima. Dopunsko uzimanje probiotika ili sinbiotika mogu eventualno da vrate u ravnotežu poremećeni mikrobiom i da dijeluju protiv pogrešne alergijske prekomerne reakcije imunosistema. Preventivni efekat probiotika je do sada utvrđen za atopični ekcem (neurodermitis).

Niske koncentracije vitamina D kod djece  povezuje se sa niskim i težim simpromima atopijskog dermatitisa (astmna, atopijski dermatitis,ekcema).

U slučaju jačih alergijskih reakcija kada antihistaminici i lokalni kortikosteroidni preparati za nos nisu djelotvorni mogu se ordinirati druge vrste lijekova; kortikosteroidi u obliku tableta, te inhalatorna terapija lijekovima ukoliko se kašalj ne smiri na terapiju antihistaminicima,

Mjere opreza

 • Čest boravak na planinama
 • Izbjegavanje parkovskih površina
 • Pravovremena spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik u prevenciji od polena
 • Pratiti izvještaje monitoringa polena
 • U vrijeme najveće polinacije izbjegavati izlazak iz kuće to je u periodu od 8 do 12 sati.
 • Radove izvan kuće treba obavljati poslije kiše kada je koncentracija polena najmanja ili u kasnim poslijepodnevnim satima.
 • Često pranje ruku
 • Nošenje maske 

Prognoza za naredni period:

U narednom periodu očekuje se nastavak cvjetanja polena alergenih biljnih vrsta te s tim u vezi i veće koncentracije polena pomenutih alergenih biljnih vrsta. U prilog osobama alergičnim na polen idu i prognzirane vremenske prilike za narednu sedmicu, kojim se najavljuju hladna i kišovita jutra, kišni dani, koje će obarati koncentraciju polena u periodu njene najveće polinacije do 12 h prije podne,  ali i u toku dana.

Back To Top