skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 08. do 10. 02. 2021.

U izvještajnom periodu od 08.02 do 10.02.2021. godine evidentiran je polen lijeske (Corylus), johe (Alnus), tisa/čempres (Taxus/Cupressus), topole (Populus) i predstavlja nastavak polinacije ovih biljnih vrsta na ovim prostorima.

Visoka koncentracija lijeske zabilježena je 08. 09. i 10 .02. (ponedjeljak utorak i srijeda), i niska do umjerena koncentracija polena johe , topole i tise. U narednim danima očekivati je daljnji rast koncentracije polenovih zrna u zraku što će ovisiti od meteoroloških uvjeta pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije.

Ukupno je konstatovano 1026 polenovih zrna/m3 i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena lijeske je 91,22 %, johe 6,7 %, tise/čempresi 2 % i topole ispod 1 %.

Preporuke: Čest boravak na planinama, izbjegavanje parkovskih površina, pravovremena spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik u prevenciji od polena, pratiti monitoring polena .U vrijeme najveće polinacije izbjegavati izlazak iz kuće u periodu od 8 do 12 sati prijepodne. Radove izvan kuće treba obavljati poslije kiše kada je koncentracija polena najmanja ili u kasnim poslijepodnevnim satima. Često pranje ruku i nošenje maske.

Back To Top