skip to Main Content

Monitoring  polena za period 07.10. – 13.10.2020. godine

Kalendarska jesen je nastupila, a s tim u vezi i završetak cvjetanja biljaka iz grupe zeljastih korovskih biljnih vrsta među kojima je svakako Ambrozija dominantna, čiji polen izaziva alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.

Istovremeno i naša fenološka opažanja biljnog pokrova posmatranih biljnih vrsta šireg područja Zenice i okoline potvrđuje završetak polinacije čemu su svakako doprinijele i vremenske prilike praćene čestim oborinama i sniženom temperaturom.

Na monitoring stanici instaliranoj na zgradi BNP Zenica tokom protekle sedmice evidentirano je prisustvo polena sljedećih biljnih vrsta: Ambrosia, Chenopodium, Rumex, Plantago, Urticaceae.

Analizom prikupljenog polena u ovom periodu i detaljnim pregledom preparata pod svjetlosnim mikroskopom ustanovljeno je prisustvo niske koncentracije polena navedenih biljnih vrsta, što odgovara trenutnoj fenofazi rasta i završetka cvjetanja.

Prognoza za naredni period:

U narednom periodu očekuje se završetak cvjetanja polena alergenih biljnih vrsta te s tim u vezi i daljnje smanjenje i opadanje koncentracije polena pomenutih alergenih biljnih vrsta, čemu će najviše doprinijeti i prognozirani meteorološki uslovi kao što su kišni dani, hladna i maglovita jutra, obarat će polenova zrna na mjestu njihovog nastajanja tokom cijele naredne sedmice.

 

Back To Top