skip to Main Content

U toku je Svjetska sedmica dojenja, pročitajte zašto je važna svima!

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kontinuirano promoviše značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unaprijeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Dоjenje predstavlja hranjenje bebe isključivо majčinim mlijekоm tоkоm prvih šest mjeseci živоta, bez dоdataka vоde, čaja, sоkоva, adaptiranоg mlijeka i čvrste hrane. Svjetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) je 1992. godine prvu sedmicu u mjesecu avgustu proglasila Svjetskom sedmicom dojenja s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i podrške dojenju.

Ove godine Svjetska sedmica dojenja, #WBW2023, uz slogan OMOGUĆAVANJE DOJENJA – činimo razliku za zaposlene roditelje, fokusirat će se na dojenje i zapošljavanje/posao, odnosno na dojenje i rad, pružajući stratešku priliku za zagovaranje osnovnih prava na materinstvo koje podržavaju dojenje – porodiljsko odsustvo u trajanju od najmanje 18 sedmica, idealno više od šest mjeseci, i smještaj na radnom mjestu nakon ovog trenutka.

Ovogodišnja tema je važna jer:
– Izazovi na radnom mjestu su najčešći razlog zbog kojeg žene nikada ne doje ili prestanu dojiti ranije nego što je preporučeno.
– Roditeljima je potrebno dovoljno vremena i podrška za dojenje.
– Radno mjesto treba adekvatne prostorije za dojenje da bi postalo radno mjesto pogodno za dojenje. Samo 42 zemlje obavezuju ustanove za dojenje na radnom mjestu.
– Zaštita, promocija i podrška dojenju rješavaju nejednakosti koje stoje na putu održivog razvoja.
– Žene ne bi trebale da biraju između dojenja i posla..

SZO će iskoristiti ovu sedmicu da promoviše najbolje prakse za podršku dojenju na radnom mjestu, u različitim zemljama, u različitim vrstama ugovora i sektorima i promovira radnje koje se mogu poduzeti kako bi se osiguralo da dojenje funkcionira za sve žene koje rade, gdje god da rade.

Ciljevi Svjetske sedmice dojenja:
– Informisati ljude o perspektivi zaposlenih roditelja o dojenju i roditeljstvu
– Učvrstiti optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mjestu kao važne alate za omogućavanje dojenja
– Sarađivati s pojedincima i organizacijama kako bi se poboljšala saradnja i podrška dojenju na poslu
– Potaknuti djelovanje na poboljšanju uslova rada i dati relevantnu podršku dojenju

Back To Top