skip to Main Content

U Nemili održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

Udruženje „Pčela Nemila“ iz ove zeničke mjesne zajednice, organizuje niz aktivnosti uokviru „Sajma poljoprivrede“, koji će biti održan predstojećeg vikenda. Kako je istakao predsjednik udruženja Zejnir Halilović, na platou u centru Nemile, očekuje se učešće većeg broj poljoprivrednih proizvođača iz mjesnih zajednica Nemilskog sliva.

U okviru ovog Sajma, Udruženje je u četvrtak uvečer u Sali Društvenog doma u Nemili organizovalo Okrugli stol na temu značaja pčela za ljudsku zajednicu. Više od tri sata stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su sa pčelarima.

Gosti – učesnici Okruglog stola su bili predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo dr.vet. Muhamed Gladan, magistrica biologije Aida Fajković Šanjta-Reis,  te magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević.

Osim tima INZ-a, pozivu organizatora odazvali su se doc.dr. Behija Dukić, vanredni profesor sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te Edis Klepo, predstavnik Gradske uprave.  Na skupu su učestvovali, osim pčelara sa područja  Zenice i pčelari iz Žepča i Tešnja.

Razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju pčelari, normativima i propisima koje pred naše proizvođače postavlja EU i domaće zakonodavstvo, mogućnostima i nedovoljnom korištenju domaćih laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje bolesti pčela i samog kvaliteta meda.

Profesorica Dukić istakla je da u BiH postoji nekoliko certificiranih laboratorija, te da je jedna od njih upravo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te pozvala pčelare da svoje pčele i pčelinje proizvode zaštite, a proizvodnju unaprijede tako što će zatražiti stručnu pomoć i asistenciju na ovom planu.

Kako istakao rukovoditelj Veterinarskog zavoda uokviru INZ-a dr.vet. Muhamed Gladan, upravo su pčelari, proizvođači na terenu, najodgovorniji za zdravlje i razvoj pčelarstva.

– Pčelari sami su ključ za proizvodnju, ali i zdravlje pčela i zdravlje proizvoda. Savez Udruženja pčelara u zeničko-dobojskom kantonu broji 13 udruženja, sa oko 990 pčelara koji imaju 26.000 košnica, što ih svrstava među najrazvijenije oblasti proizvodnje. Na sve to imamo informacije da oko 500 pčelara nije uopće u Savezu, odnosno udruženjima…. to pokazuje snagu, kapacitete i mogućnosti ove oblasti, istakao je Gladan.

Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top