skip to Main Content

Seminar “Oštećenje ozonskog sloja – dalekosežne posljedice na zdravlje” u ponedjeljak u Zenici

Služba za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizuje u ponedjeljak, 16. septembra, od 10 sati, u Hotelu “Zenica” u Zenici, seminar “Oštećenje ozonskog sloja – dalekosežne posljedice na zdravlje.

Povod je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, koji predstavlja jedan od najznačajnijih dana UN-a za razvijanje, jačanje svijesti i djelovanje na globalnom nivou u svrhu zaštite i očuvanja ozonskog omotača za buduće generacije.

Temu “Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača 2019” predstaviće dr.med.spec. Nermin Rondić (INZ), dok će namjenski rad za ovaj seminar na temu “Kratkoročno i dugoročno prognoziranje intenziteta UV zračenja” predstaviti gost – predavač dipl.ing. Nedim Sladić. Na kraju, o zdravstvenim aspektima pojačanog UV zračenja u svom predavanju govoriće dr. Jasmin Durmišević (INZ).

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača  se obilježava svake godine, 16 septembra, još od 1995. godine kada je usvojen Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač. Montrealski protokol dod anas je potpisalo 197 država članica UN, koje zajedničkim snagama pokušavaju spasiti odnosno smanjiti uništavanje ozonskog omotača, te omogućiti njegovo obnavljanje.

Posljedice oštećenja ozonskog omotača su višestruke i dalekosežne, kod ljudi izazivaju rak kože, kataraktu očiju, opekotine od sunca i slabljenje imunog sistema, u vodenim eko-sistemima utiču na smanjenje riblje hrane, ribljeg fonda, izlova ribe i drugih plodova mora, kod kopnenih biljki utiču na rast utiče na rasti slabiji prinos, posebno uočen kod riže i soje, a posljedice se osjete i na materijalima upotrijebljenim u stambenim zgradama, bojama, gumi, drvetu i plastici.

Na seminar su pozvani zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravstva, zadrugari sa područja općina, kantona i Federacije BiH, sanitarni, veterinarski i tržišni inspektori, predstavnici vladinih ustanova, nevladinih organizacija i preduzeća i udruženja za proizvodnju, uvoz i promet životnih namirnica i gotove hrane.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top