skip to Main Content

Svjetski dan astme

Povodom Svjetskog dana astme, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica upozorava na sve aspekte ovog oboljenja. Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva (bronha).
Astma je jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta u svijetu, a epidemiološki podaci pokazuju da se učestalost bolesti povećava posljednjih 20 godina u svim starosnim grupama, naročito među djecom.

Procjene su da je u svijetu trenutno više od 300 miliona oboljelih u svijetu, s tendencijom da bi broj oboljelih do 2025. godine mogao biti veći od 400 miliona.

Simptomi astme se manifestuju nedostatkom zraka, osjećajem gušenja, napadom suhoga kašlja, hripanjem i slično. Astma je uzrokovana alergijskim faktorima, ali i fizičkim naporom, virusnim infekcijama, udisanjem suhoga i hladnog zraka, udisanjem zagađenog zraka (posebno duhanskog dima, ozona, azot-dioksida i sumpor-dioksida), korištenjem određenih lijekova itd., a veliku ulogu može imati i naslijeđe.

Stručnjaci podsjećaju da je u pitanju neizlječiva bolest koja, ako se drži pod kontrolom, ne mora da utiče na kvalitet života pacijenta. Uz redovne kontrole dijete može da vodi normalan život, pa čak i da se bavi vrhunskim sportom.

Uobičajeni pokretači simptoma astme:

Alergije na materije kao što su: polen, dlake životinja, grinje iz kućne prašine, perje, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja,riba, čokolada, lješnjaci i orasi, brašno, te razni konzervansi, aditivi i vještačke materije; Hronični upalni procesi gornjih disajnih puteva; Zagađivači vazduha, razni plinovi nastali u industrijskim procesima, duhanski dim, pare boja i lakova; Jaki mirisi, mirisni proizvodi ili hemikalije; Fizički napor, vježbanje; Jake emocije i stres; Hladan vazduh; Lijekovi, naročito preparati acetilsalicilne kiseline, tzv. aspirinska astma; Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), bolest kod koje se želučana kiselina vraća u jednjak. GERB može pokrenuti napad astme ili je može pogoršati.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top