skip to Main Content

Od spoznaje do liječenja “Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”

U Neumu je održan sastanak o realizaciji projekta –  Od spoznaje do liječenja “Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”.
Kako ističe rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ dr. Elma Kauduzović, cilj sastanka je bio evaluacija projekta i planiranje daljih projektnih aktivnosti.
Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Ministarstvom zdravstva ZDK, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama sa područja Zeničko-dobojskog kantona krajem mjeseca juna 2018. godine pokrenuo je akciju besplatnog pregleda malignoma dojke mamografskim pregledom za žene u ovom kantonu dobi od 50 do 69 godina.
Besplatni preventivni pregledi se i dalje mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice obaviti u deset zdravstvenih ustanova na području sedam općina.
Koncept „Programa za obavljanje usluge skrining malignoma dojke mamografskim pregledom“ nije podrazumijevao aktivno pozivanje žena, već se provodio na način da se zainteresovana žena javi u ustanovu koje su ugovorene po programu i uradi mamografski pregled,
Projektom “Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH”, početkom 2022. godine započelo je unapređenje postojećeg skrining programa malignoma dojke. Ovaj projekat na području Zeničko-dobojskog kantona sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a realizuje se u partnerstvu sa RE.TE. – italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju, kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). Projekat omogućava aktivno pozivanje žena, putem softverske aplikacije mogućnost praćenja rokova za naručivanje i svih drugih važnih elemenata neophodnih za uspješnu prevenciju ove maligne bolesti. Ovim projektom bit će obuhvaćeno 54.000 žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona.
Organizovani skrining radi se po principima evropskih i svjetskih organizacija za skrining u kojem žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled s točno određenim terminom i lokacijom mamografske jedinice.
Posebnost ovog projekta je što prati ishod pregleda žene, ako je nalaz pozitivan, prati dalji tok liječenja, a ako je negativan, automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke.
Svaki snimak i pregled, osim specijalista radiologa sa područja Zeničko-dobojskog kantona, paralelno obavljaju i kolege ljekari iz Italije, čime se dobija na sigurnosti i kvalitetu očitanja nalaza.Trenutno su u projekat uključeni domovi zdravlja Zavidovići,  Tešanj i Kantonalna bolnica Zenica, s ciljem proširenja i na druge općine.
Cilj ove javnozdravstvene kampanje jeste doći do što većeg broja naših sugrađanki i potaknuti ih da iskoriste priliku i odazovu se na pregled, ali ih i motivirati da inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u boorbi protiv malignih bolesti.

STATISTIČKI PODACI ZA PERIOD 28.06.2018.-30.09.2021.

U periodu od 28.06.2018. godine do 30.09.2021.godine ukupno je pregledano 10.810 žena starosti od 50 do 69 godina. Najveći broj žena pregledan je sa područja grada Zenice, 46,3% (5.006 od 10.810), a najmanje su se pregledu odazvale žene sa područja općine Usora 0,31% (34 od 10.810) i Doboj Jug 0,38 (41 od 10.810).

Evidentirane su 3.423 žene koje su se odazvale pregledu, a da im je bio prvi mamografski pregled u životu (31,7%). Urađen prvi mamografski pregled najviše je zabilježen  kod žena sa završenom osnovnom školom (39,2%), što je visoko statistički značajno, više nego što su to bile žene sa srednjom (26,6%) i visokom školom (19,2%).

Kao najčešći razlog javljanja na pregled odgovorile su da je to želja za pregledom, što nam ide u prilog podizanja svijesti o značaju preventivnih pregleda.

U toku ovog perioda 296 žena (2,7%) upućeno je glandularnom hirurgu na daljnu dijagnostičku obradu.

Back To Top