skip to Main Content

Monitoring polena 30.09.-06.10.2020.

Na osnovu fenoloških opažanja koje već duži vremenski period provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na prisustvo invazivne korovske i izuzetno alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisifolia L.), kao i ostalih alergenih vrsta početak oktobra karakteriše završetak cvijetanja ove biljne vrste odnosno prestanak polinacija. Analizom prikupljenog polena svih biljnih vrsta koje otpuštaju polen u ovom periodu i pregledom preparata pod mikroskopom za proteklu sedmicu ustanovljeno je prisustvo niske koncentracije polena ambrozije kao i ostalih alergenih biljnih vrsta.

U posmatranom periodu utvrđena je niska koncentracija:

Ambrosia

Arthemisia

Asteracae

Chenopodium

Poacae

Rumex

Plantago

Urticacae

Utvrđeno stanje broja polenovih zrna u m3 vazduha navedenih biljnih vrsta u potpunosti odgovara trenutnoj fenofazi rasta i razvoja pomenutih biljnih vrsta kao i atmosferskim prilikama u naznačenom  periodu uzorkovanja.

Prognoze za narednu sedmicu

S obzirom na meteorološka predviđanja i procjene vremenskih prilika od strane meteorologa za naredni period, očekuje se završetak polinacije i niske koncentracije pomenutih biljnih vrsta. U prilog tome idu i vremenske prilike, hladna i maglovita jutra, kišni dani, koje će obarati koncentraciju polena u periodu njene najveće polinacije do 12 h prije podne, ali i u toku cijeloga dana zbog kiše koja se predviđa za naredni period.

Preporuke:

  • Izbjegavati direktni kontakt sa alergenom
  • Jačati imunitet zbog predstojećeg hladnijeg jesenskog perioda kada se uz simptome alergijske reakcije za najosjetljivije skupine javljaju i simptomi prehlade i gripe.
  • Neke od preporuka su:

VITAMIN C  – najznačajniji vitamin za zaštitu  i jačanje imuniteta. Njegovo antialergijsko djelovanje vezano je za spriječavanje oslobađanja histamina i drugih medijatora upale zbog inhibicije enzima i stabilizacije membrane imunosnih stanica. Snažno djelovanje postiže u kombinaciji sa kalciumom, vitaminom B6 ili omega tri ili gama linolenskom kiselinom. Visoke doze vitamina C mogu skratiti vrijeme trajanja i intenzitet bolesti poput prehlade i gripe. Terapijski učinak postiže se unosom 500 mg do 1 grama vitamina C dnevno,a najbolje je uzimanje preparata sa produženim djelovanjem. Na taj način se bolje održava plazmatska razina askorbinske kiseline.

Minerali Se i Zn od posebne su važnosti za normalno funkcionisanje imunog sistema.To su esencijalni minerali koji stimuliraju stvaranje imunosnih stanica.

Selen djeluje kao detoksikator  u bliskoj vezi sa vitaminom E. Prirodni je antioksidans  utiče na stvaranje i aktivaciju T limfocita bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcije. Pored učinka cinka na prehladu, veliki uticaj ima i na umnožavanje virusa. S tim u vezi da bi se spriječilo njihovo umnožavanje važno je započeti s uzimanjem cinka pri pojavi prvih simptoma respiratorne infekcije. Preporučena doza je 10 mg dnevno.

Niske koncentracije vitamina D kod djece  povezuje se sa niskim i težim simpromima atopijskog dermatitisa (astmna, atopijski dermatitis, ekcema). Vitamin D može spriječiti pojavu gripe i upalu gornjih dišnih puteva kod osoba koje imaju nedostatak ovog vitamina.

Vitamin D potiče stanice urođenog imuniteta na stvaranje polipeptida katelicidina  koji ima sposobnost uništavanja uzročnika infekcija na način da remeti lipidnu ovojnicu što rezultira smrću virusa. Također smanjuje produkciju protuupalnih citokina.

Vitamin D se može sintetizirati u organizmu iz endogenog holesterola,pod uticajem izlaganja sunčevom svjetlu. Može se uzimati kontinuirano. Preporuka uzimanja vitamna D je za osobe sa autoimunim bolestima, alergijama, astmom, za bebe/djecu.

Probiotici korisne crijevne bakterije, čine sastavni dio fiziološke crijevne flore. Postoji jasna veze između narušene crijevne flore i učestalosti alergija. Uzimajući u obzir glavne uzroke smanjenja aktivnosti probiotika, nepravilnu prehranui, učestalost antibiotske terapije, možemo reći da visoko koncentrirani probiotski proizvodi mogu biti od velike pomoći.

Probiotici nove generacije sadrže više različitih sojeva sa specifičnim učincima na zdravlje čovjeka. Koncentracija probiotika nove generacije je iznimno visoka, te se iste preporučuju kod oslabljenog imunteta djeca, odraslih, osoba starije životne dobi, uz terapiju antibioticima, kod brojnih poremečaja u probavnom sistemu, kod alergijskih manifestacija, kod intolerancije na mlijeko i mliječne proizode.

Glukani

Beta glukani jačaju imuni sistem našeg organizma, služe kao prevencija respiratornih, bakterijskih virusnih ili gljivičnih infekcija kod djece i odraslih, pomaže kod alergija i atopijskih stanja kože te u procesu bržeg zacjeljivanja rana. Pridonose u održavanju normalne razine holesterola u krvi, te imaju protektivni učinak kod krvnožilnih bolesti. Smanjuju porast glukoze u krvi nakon obroka, te imaju ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2. Svoje djelovanje na imunološki sistem beta glukan pokazuje na više razina. One koja valja istaknuti svakako su: povećanje broja T i B-limfocita, povećanje fagocitoze, te povećanje koncentracije enzima koji služe kao glasnici u imunološkom odgovoru. Takvo djelovanje od velikog je značaja u prevenciji i liječenju bolesti gornjih dišnih puteva

Apiterapija(Propolis)

Propolis  ima korisne učinke na organizam, kao što su antivirusno, antibaketrijsko, imunostimulirajuće i protuupalno djelovanje,sprječava rast bakterija i virusa, potiče stvaranje stanica imunološkog sustava. Uzima se preventivno za jačanje imuniteta jer pojačava proizvodnju specifičnih i nespecifičnih obrambenih tvari. Ima važnu ulogu u samoliječenju te se preporučuje kao preventivna terapija, a pomaže i kod gripe i prehlade.

Ulje crnog kima – ublažava sve simptome alergije, olakšava disanje, antibiotskim djelovanjem spriječava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju uz alergije.

Kopriva spriječava aktivnost histamina i pokazala je protuupalno svojstvo.

List crne ribizle –  reguliše pretjeranu imunološku reakciju.

Eterična ulja ruzmarina i mente – uvećava prohodnost gornjih disajnih puteva.

 

Back To Top