skip to Main Content

Monitoring polena 23.09.-27.09.2020.

Na osnovu urađenog monitoringa polena za proteklu sedmicu i pregleda mikroskopskih preparata pod svjetlosnim mikroskopom na području grada Zenice, a i šire zabilježena je manja koncentracija polena svih alergenih biljnih vrsta nego prethodnih sedmica.

Ovome su doprinijele prije svega vremenske prilike (veći broj kišnih dana, vlažna i maglovita jutra) koje su bile prisutne u naznačenom periodu, ali i približavanje kraja polinacije prije svega ambrozije, a takođe i ostalih biljnih vrsta za koje se provodi monitoring.

Koncentracija polena ambrozije je u opadanju, ali oni koji pate od alergije ove biljne vrste jos uvijek ne osjećaju olakšanje. Izmjerena koncentracija polena ambrozije, ali i ostalih korova spada u opseg niske koncentracije kojeg karakteriše prisustvo manje od deset polenovih zrna po m3 zraka.

Također izmjerena koncentracija trava spada u opseg niske koncentracije ispod pet polenovih zrna po m3 vazduha.

U niskim koncentracijama zabilježeno je prisustvo:
Arthemisiae
Chenopodium
Poaceae
Plantago
Urticaceae

Preporuke za narednu sedmicu:

Mjesec august kao i cijeli septembar bili su problematični za osobe osjetljive na polene alergenih biljnih vrsta, jer se u tom periodu dešava maksimalna polinacija biljnih vrsta iz kategorije zeljastih korova što se moglo vidjeti iz prethodnih izvještaja i preporuka.

Biljka ambrozija čija su polenova zrna najjači biljni alergen je u završnoj fazi cvjetanja. Vremenski uslovi koje predviđaju u narednim danima poput kiše, hladna i maglovita jutra će obarati koncentraciju polena, te donijeti olakšanje za populaciju osjetljivu na polen.

Preporuke i savjeti za narednu sedmicu

• izbjegavanje direktnog kontakta sa alergenom
• pratiti monitoring –sedmične izvještaje i preporuke iz INZ-a
• redovno uzimanje terapije

 

 

 

Back To Top