skip to Main Content

Monitoring polena 19.-25.08.2020.

Tokom protekle sedmice bilježi se svakodnevno povećanje koncentracije polena ambrozije u vazduhu na područiju Zeničko-dobojskog kantona, ali je i dalje u opsegu niske koncentracije prema kriteriju za ocjenu razine polena korova ambrozije u vazduhu.

Najveća koncentracija izmjerena je 21.08., ali i dalje u opsegu niske koncentracije, pet polenovih zrna po m3 vazduha. Padavine i maglovita jutra su pogodovale osobama sklonim alergijama, jer je nivo polena opao. Visoke koncentracije na području ZDK tek nas očekuju početkom septembra. Nivo koncentracije polena koprive je i dalje u opsegu visoke koncentracije. Polen koprive se opisuje kao slab alergen, tako da će samo izuzetno osjetljivim osobama izazvati smetnje.

Prema prognozama za narednu sedmicu visoka koncentracije se očekuje od alergene biljne vrste ambrozije, dok se očekuje pad koncentracije polena koprive-umjerena koncentracija, dok bi ostali korovi i trave trebali bilježiti nisku koncentraciju.

Ulazimo u period glavnog dijela sezone cvjetanja ambrozije kada će se svakodnevno bilježiti povećanje koncentracije polena ambrozije.

Osobama alergičnim na polen ambrozije se savjetuje:
• Da se prati sedmični monitoring polena i da se u skladu sa tim planiraju svakodnevne aktivnosti.
• Preporuka je da se aktivnosti obavljaju u kasnim poslijepodnevnim satima ili nakon kiše.
• Redovno uzimanje terapije i to one koju ljekar propiše.
• Ne treba čekati da se organizam sam izbori sa alergijom, jer to jako iscrpljuje organizam, raditi na jačanju imuniteta.
• Prilikom tretiranja alergije sve više se preporučuju vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergistički na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunog sistema, uključiti u terapiju iste.

PREPORUKE

VITAMIN C – najznačajniji vitamin za zaštitu i jačanje imuniteta.Njegovo antialergijsko djelovanje vezano je za spriječavanje oslobađanja histamina i drugih medijatora upale zbog inhibicije enzima i stabilizacije membrane imunosnih stanica. Snažno djelovanje postiže u kombinaciji sa kalciumom, vitaminom B6 ili omega tri ili gama linolenskom kiselinom. Minerali Se i Zn od posebne su važnosti za normalno funkcionisanje imunog sistema. To su esencjalni minerali koji stimuliraju stvaranje imunosnih stanica. Selen djeluje kao detoksikator u blskoj vezi sa vitaminom E. Prirodni je antioksidans i pomaže u izgradnji odbrambenih bijelih krvnih stanica. Istraživanja pokazuju da je nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan sa nastankom astme, dok omega 6 masne kiseline sa nastankom kožnih oboljenja. Niske koncentracije vitamina D kod djece povezuje se sa niskim i težim simpromima atopijskog dermatitisa (astmna, atopijski dermatitis,ekcema).
Probiotici korisne crijevne bakterije, čine sastavni dio fiziološke crijevne flore. Postoji jasna veze između narušene crijevne flore i učestalosti alergija. Uzimajući u obzir glavne uzroke smanjenja aktivnosti probiotika, nepravilnu prehranui, učestalost antibiotske terapije, možemo reći da visoko koncentrirani probiotski proizvodi mogu biti od velike pomoći.

• Neugodni simptomi alergije mogu se uspješno suzbiti i primjenom prirodnih lijekova. Postoje bijke čijom redovnom i dugotrajnom upotrebom možemo smanjti simptome alergije ili čak uspiješno izliječiti.

PREPORUKE
Ulje crnog kima – ublažava sve simptome alergije, olakšava disanje, antibiotskim djelovanjem spriječava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju uz alergije.
Kopriva spriječava aktivnost histamina i pokazala je protuupalno svojstvo.
Prirodni antihistaminik kvercetin – ublažava simptome alergije posebno ako se uzima u kombinaciji sa vitaminom C, E i B12, te mineralima Zn i kalcijem. Ovaj antioksidans nalazimo u bobičastom voću, grožđu, jabukama i crnom čaju.
List crne ribizle – reguliše pretjeranu imunološku reakciju.
Hidrolat kamilice- ublažava crvenilo i svrabež očiju.
Eterična ulja ruzmarina i mente – uvećava prohodnost gornjih disajnih puteva.

• Ukoliko ove mjere nisu dovoljne da ublaže alergijsku reakciju pribjegava se medikamentoznoj terapiji uz savjet ljekara.

Back To Top