skip to Main Content

INZ suorganizator trećeg Međunarodnog skupa o sigurnosti i kvaliteti hrane 2020.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će, po treći put, biti suorganizator međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane, koji će se od 10. do 13. novembra naredne 2020. godine održati pod sloganom  “Hrana, zdravlje i klimatske promjene”, u Opatiji (Hrvatska), potvrđeno je na sastanku Organizacionog odbora. Biće to jedan od najvećih skupova stručnjaka o zdravlju i hrani koji će naredne godine biti održan u Evropi.

Stručnjaci iz cijele Evrope

-Međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane i ovaj će se put održati pod visokim pokroviteljstvom nadležnih tijela i institucija Hrvatske, a INZ je jedini pozvan iz BiH da bude među organizatorima ovog skupa, potvrdio nam je član Organizacionog odbora i rukovoditelj Zavoda uokviru INZ-a dr. Muhamed Gladan.

Četverodnevni skup u Opatiji će organizirati Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te Institut za javno zdravlje Vojvodine i INZ iz Zenice.

Organizatori su potaknuti velikim interesom kojeg su izazvala prva dva Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane (Nova postignuća i budući izazovi, 2017. godine te Životni ciklus hrane, 2018. godine) na kojima je sudjelovalo više od 700 stručnjaka, te velik broj gostujućih predavača iz zemlje i svijeta, koji su svoja zanimljiva izlaganja predstavili u obliku brojnih plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, radionica i postera.

– Cilj nam je organizirati još veći i edukativniji Treći međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane. U sklopu trećeg izdanja Kongresa organizirat ćemo i Drugu međunarodnu konferenciju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, na kojoj ćemo predstaviti iskustva domaćih i stranih stručnjaka iz područja patvorenja hrane, zaštite izvornosti i geografskog porijekla hrane, te nova naučna dostignuća kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu, pa vjerujem da će i veliki broj proizvođača hrane, ali i medicinskih-zdravstvenih institucija i iz naše države biti zainteresovano za učešće na skupu, ističe Gladan.

Sigurnost i kvaliteta hrane, utvrđivanje izvornosti, zemljopisnog porijekla, patvorenosti hrane te njenog utjecaja na zdravlje potrošača, ali i utjecaj klimatskih promjena na uzgoj i kvalitetu, teme su od zajedničke odgovornosti svih uključenih u lanac proizvodnje – države, proizvođača, distributera, struke i potrošača, ali i medija koji su odgovorni za informiranje javnosti o aktuelnim temama.

Interes bh. proizvođača i stručnjaka

Kako ističe dr. Zvonimir Šostar, predsjednik Oorganizacionog odbora Kongresa, teme stručnog dijela programa su rad Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, Nanotehnologija i hrana, Mikotoksini i biljni toksini, Pesticidi i veterinarski lijekovi, Mikrobiologija hrane, FCM, Hrana i klimatske promjene, Zdravstveni turizam i hrana, Kvaliteta hrane, Akreditacija i certifikacija, Food fraud, Alergije i hrana, Kontaminanti u hrani, Metali, Dodaci prehrani i obogaćena hrana, Antimikrobna rezistencija, Sigurnost hrane-zoonoze i DHMZ klimatske promjene.

– Govoriće se o temama Hranom do zdravlja, Sigurnosti i dobrobiti životinja, Mikotoksinima i biljnim toksinima u hrani, Održivoj upotrebi pesticida, Kontaminatima hrane, Anergenima, Alergijama i hrani, Materijalima i predmetima koji dolaze u dodir sa hranom. Biće organiziran Okrugli sto “Utjecaj klimatskih promjena na uzgoj hrane i njezine dostupnosti cjelokupnom građanstvu, te radionice Rizici u analizi hrane, Označavanje i deklariranje hrane (eko i ostala hrana), označavanje zemlje porijekla, eko deklaracije, primjeri iz prakse, te Organizacija i provođenje pravilne prehrane u domovima za starije osobe, ističe dr. Šostar.

Zeničkom INZ-u je povjerena koordinacija i organizacija učešća bh. stručnjaka, kompanija i institucija na ovom skupu.

Prethodne dvije godine, nekoliko velikih bh. proizvođača hrane, ali i institucija iz oblasti zaštite zdravlja prepoznalo je priliku da na jednom mjestu u kratkom periodu “prikupi” najnovija saznanja i informacije, razmijeni iskustva sa nekoliko stotina stručnjaka iz regije i Evrope. Organizatori očekuju da će, zbog aktuelnosti tema i ekspanzije izvoza bh. hrane u EU, ove godine interes bh. javnosti za ovaj skup biti još veći.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Back To Top