Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje kada bakterije, virusi, gljivice i paraziti više ne reaguju na antimikrobna…
INZ na sajmu “Jesen u Visokom”: Edukacije o pesticidima u biljnoj proizvodnji i Uvođenju standarda HACCP
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je partner projekta petnaestog Izložbeno-prodajnog poljoprivredno – prehrambenog sajma „Jesen u Visokom“. Ove godine sajam će okupiti 85 izlagača iz 32 grada širom BiH.
Sajam ima dugu tradiciju i svoju priču je započeo sada već davne 2004. godine, okupljajući izlagače suhomesnatih proizvoda, kako dolikuje i prezentira Grad Visoko, kao grad suhog mesa i poznatih proizvoda visočke pečenice i sudžuke. Vremenom se sajam širio i okupljao sve veći broj izlagača iz poljoprivredno – prehrambenog sektora sa posebnim naglaskom na domaću proizvodnju i domaći proizvod. Danas, sajam širi svoje granice, te pored izložbeno prodajnog karaktera popratne aktivnosti poput edukacija, radionica, poslovnih susreta i prezentacija upotpunjuju dane sajma. Ove godine Jesen u Visokom počinje 4. novembra
-Partner sajma i popratnih sajamskih aktivnosti je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sa dva stručna predavanja –
lokacija: MSŠ „Hazim Šabanović“ Visoko
4.11. PONEDJELJAK
16:30h Edukacija – “Pravila upotrebe pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava” predavač: Kasim Velić, dipl.ing.polj.
5.11. UTORAK
16:30 Edukacija “Uvođenje standarda u proizvodnji mlijeka-HACCP” predavači: mr.Benjamin Čaušević, dipl.ing.preh.teh. i mr.sc.Benijamir Haurdić, dr.vet.med.