skip to Main Content

Svjetski dan “Jednog zdravlja” u BiH – “One health” day in BiH – ponedjeljak u 10 sati

U Zenici se u ponedjeljak, 04.11. održava skup povodom obilježavanja Svjetskog dana “Jednog zdravlja” u BiH – “One health” day in BiH.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je prva institutcija u BiH i regionu koja implementira princip “Jednog zdravlja”, jedinstvenog multidisciplinarnog pristupa očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti ljudi kroz zajedničku, koordiniranu i univerzalnu brigu o zdravlju bilja, životinja i čovjeka. Ovaj koncept INZ je prvi uspostavio i trenutno jedini provodi na području Balkana, iako su njegove dobrobiti potvrđene kroz implementaciju u zdravstvenim sistemima Zapadne Evrope i razvijenog svijeta.

Početkom novembra se širom Planete, od južne Amerike do Australije obilježava One Health day – Dan jednog ili jedinstvenog zdravlja, a jedini program na području jugoistočne i centralne Evrope je pripremljen u Zenici, u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Program će biti održan u hotelu “Zenica” u Zenici, u ponedjeljak, 04.11.2019. sa početkom u 10 sati

Program će se sastojati od četiri stručna predavanja koja potvrđuju ovaj koncept, a pripremaju ga stručnjaci iz različitih oblasti, uvjereni da ovaj koncept razmjene iskustava, znanja i koordinacije poteza može biti impuls da se o zdravlju čovjeka brine potpunije i organizovanije.

Predavači i teme su:

prof.dr. JURICA ARAPOVIĆ, spec.infektologije (Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru) – “Osobitosti humane bruceloze u Bosni i Hercegovini”
prof.dr. JASMIN OMERAGIĆ, dr.vet.sci. (Veterinarski fakultet Univerziteta Sarajevo) – “Krpelji u BiH i njihov vektorski kapacitet”
AJNA KAPIDŽIĆ, dr.vet.med. – spec. (Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica) – “Istraživanje crijevnih parazita pasa na području Grada Zenica”
DINO HARAČIĆ,  dr.vet.med. magistar „Jedinstvenog zdravlja“ (Udruženje „Jedinstveno zdravlje BH“) – “Učestalost i antimikrobna osjetljivost bakterija uzročnika kliničkog mastitisa na komercijalnoj farmi mliječnih goveda”

DOBRODOŠLI

Hotel „Zenica“ u Zenici – ponedjeljak, 04.11.2019. 10 sati

Back To Top