skip to Main Content

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 20.03. do 26.03. 2023. godine

Rezultati monitoringa polena za period 20. 03. do 26. 03. 2023. godine ukazuju da se završava polinacija lijeske i johe na području Zenice što jako pogoduje osobama sklonim alergijama, zbog izostavljene križne reakcije polena ovih biljnih vrsta koji se u zraku pojavljuje prije polena breze.

Zabilježene su umjerene do visoke koncentracije polena topole (Populus), i jasena (Fraxinus).

U narednim danima očekuje se znatan porast polena breze (Betula) i javora (Acer) čija cvatnja je tek na početku.

Prisutnost polena ostalih biljnih vrsta bila je na nivou niskih koncentracija.

Polenski spektar uključuje i polen vrbe (Salix), brijesta (Ulmus), graba (Carpinus) četinara (Pinaceae) tise i čempresa (Cupresaceae).

Zabilježene su i spore gljivice Alternaria u niskim koncentracijama.

Kako pripremiti organizam na povećano prisustvo polena breze

Predviđanja za narednu sedmicu su povećane koncentracije polena breze koja u mjesecu aprilu ima najveći intenzitet cvatnje. Polenova zrnca breze su lagana, a nošena vjetrom mogu se prenjeti na udaljenost više od 100 km. Alergenski značaj polena biljaka iz porodice Betulaceae je u tome što stabla proizvode vrlo veliku količinu polena koji se vjetrom vrlo brzo prenosi do respiratornih puteva. Najveći dio polena, oko 90%, ostaje na mjestu otpuštanja.

Najčešći simptomi alergija gornjeg disajnog sistema su:curenje vodene sekrecije nosa-rinoreja, kihanje 2 do 20 puta, začepljenost nosa, svrbež nosa, često se javlja i iritacija očiju, suhi i nadražajni kašalj, ponekad i otežano disanje koje može da pređe i u astmu.

Preporuka je zaštititi sluznicu nosa, primjenom preparata za nos na bazi ektoina, u težim slučajevima uz savjet ljekara  primjena topikalnih kortikosteroida i topikalnih antihistaminika koji se apliciraju direktno u nos ili kapaju u oči te primjena oralnih antihistaminika.

Preporuka je i nošenje maske pri izlasku iz kuće, pranje kose svaku večer jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose. Izbjegavati boravak u prirodi kada je polinacija najveća, a to je period u jutarnjim satima.

Ono što je jako bitno naglasiti jeste da se sve češće otkriva takozvana križna reakcija između alergije na polen i određenog voća i povrća. Povezuje se križna reakcija alergija na polen breze s alergijom na jabuku, mrkvu, kivi, celer, trešnju, krušku i krompir. Simptomi nakon konzumiranja sirovog voća i povrća su od bezazlenog kašljucanja do laringospazma što zahtjeva hitnu intervenciju. Preporuka je da se navedeno voće i povrće smije konzumirati termički obrađeno.

Osobama alergičnim na polen se uz obaveznu medikamentoznu terapiju, preporučuje jačati imunitet različitim antioksidansima sa posebnim akcentom na vitamin C u kombinaciji sa Ca jer vitamin C potiču razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije, a izaziva simptome poput suzenja očiju, oticanja sluznice.

Veoma je važna redovna ljekarska kontrola i redovno uzimanje preporučenih lijekova.

 

Back To Top