Polenski spektar na mjernoj stanici Zenica tokom protekle sedmice, kretao se od niske do umjerene…

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 11.08. do 17.08. 2025. godine
Na mjernoj stanici Zenica tokom protekle sedmice izmjerena je visoka koncentracija polena ambrozije, kako je i predviđeno.
Polenski spektar ambrozije tokom protekle sedmice, kretao se od niske, umjerene do visoke koncentracije.
Tokom sedmice izmjerena je umjerena koncentracija polena pelina,hmelja i koprive, također sa sprektrom niske kao i visoke koncentracije.
Visoka koncentracija polena koprive izmjerena je 12.08.2025 godine.
Zabilježene su niske koncentracije alergenih biljnih vrsta čempresa,bokvice,lipe kao i štira.
Polen trava prisutan je u niskoj koncentraciji.Polinacija ove alergene biljne vrste završava za ovu kalendarsku godinu.Umjerena koncentracija alternarie zabilježena je tokom cijele protekle sedmice.
ZAŠTITA
SAVJETOVATI SE SA LJEKARIMA
- Najveća koncentracija polena je za vrijeme sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne, pa tada ne bi trebalo provjetravati stan, niti boraviti na otvorenom.
- U periodu povećane koncentracije polena treba držati zatvorene prozore od stana i automobilatokom vožnje.
- Koristite klimatizacijske uređaje s filtrima za polen.
- Kišaispire polen, pa je boravak na otvorenom dobro planirati poslije kiše, kada je koncentracija polena u zraku najmanja.
- Ako je moguće, u prirodi boraviti na područjima iznad 1000 metara nadmorske visine.
- Nakon boravka na otvorenom obvezno oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i odjeću, kako bi se spriječilo unošenje polenau životni prostor.
- Ne sušiti odjeću vani.
- Po potrebi nositi zaštitnu maskuza vrijeme suhih i vjetrovitih dana.
- Održavati higijenu kućnih ljubimaca jer i oni skupljaju polen.
- Redovno pratiti bioprognozu s alergijskim semaforom.
- Alergija na ambroziju može potaknuti i takozvanu ukrštenu alergiju na polen i hranu.
- Tokom cvatnje ambrozije može se pojaviti preosjetljivost na određene namirnice, najčešće lubenicu, dinju, tikvicu, krastavac, bananu, kivi, kamilicu i suncokret