skip to Main Content

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 01.07. do 08.07. 2024. godine

Polen trava koji je zahvaljujući suhim vjetrovima još uvijek prisutan u zraku je sa visočijih područja gdje još nije završena koševina.

Tokom protekle sedmice preovladavala je niska do umjerena koncentracija polena trava sa izuzetkom 01.07. kada je evidentirana visoka koncentracija.

Postepeno raste koncentracija polena koprive i spora gljivice alternarie.

Polen ambrozije zabilježen je u niskim koncentracijama i porijeklom je iz nižih dijelova BiH, gdje je već počela njena polinacija.

Našim fenološkim opažanjima na području Zenice još nisu uočene biljke ambrozije koje su počele otpuštati polen.

Polenski spektar obuhvata još i polen pepeljuge, čempresa, četinara, bokvice, lipe i kiselice.

Kako spremno dočekati polen Ambrozije

Učestalost alergije na ambroziju pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko decenija. Postoji više uzroka tome, od načina života, prehrane, klime te niza drugih faktora.

S jedne strane klimatske promjene (visoke temperature, malo kiše tokom ljetnih mjeseci, povjetarac) pogoduju rastu korova i širenju polena, a s druge strane neredovno održavanje zelenih površina i neredovno čišćenje korova dovodi porasta alergije na ambroziju. Alergija na ambroziju se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a u njezinom nastanku ima važnu ulogu i nasljeđe.

Simptomi alergije na polen ambrozije uključuju suzenje i svrbež očiju, začepljenost i curenje iz nosa, kašalj, kihanje, katkad i otežano disanje. U težem obliku može biti prisutna astma, hronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

Ambrozija je biljka koja raste uglavnom u kontinentalnim predjelima može narasti i do 1,5 m visine. Korijen joj je vretenast, a stablo uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama.

U Evropu je uvežena kontaminiranim pošiljkama sjemena pšenice. Raste kao korov na napuštenim zemljištima uz obale rijeka i potoka, kraj željezničkih pruga, uz vrtove i livade, među usjevima i na zelenim gradskim površinama. Biljka je jednogodišnja, a cvate tokom ljetnih mjeseci ( u kontinentalnom pojasu od jula do oktobra).

Tokom cvatnje oslobađa više od miliona zrnaca polena, koju vjetar može odnijeti 50 km. Koncentracija polena je obično na maksimumu u prijepodnevnim satima. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje polena.

Stoga valja izbjegavati izlaganje alergenu u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 8 do 12 sati ujutro kad je koncentracija polena najveća. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrijeme poslije kiše jer kiša ispire polen.

Prije odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranio tokom dana nakupljeni polen. Odjeću i obuću treba sušiti u kući, a ne na otvorenom. Savjetuje se boravak u zatvorenim, klimatiziranim prostorima, a klima uređaj bi trebao imati i antipolenski filter.

Osim toga, svakako treba nastojati suzbiti rast korova, tako da se nastoje urediti zapuštena zemljišta sadnjom trave, te redovnim košenjem. Ukoliko se radi o pojedinačnim biljkama, treba ih čupati zajedno s korijenjem i to prije cvijetanja.

Kako polen uzrokuje alergijsku reakciju?

 Kada dođe u dodir sa sluznicom disajnog sistema, polen otpušta niz hemijskih alergogenih spojeva, što potiče otpuštanje upalnih materija iz ćelija i uzrokuje simptome alergija kao što su curenje, začepljenost ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje i drugo.

ZAŠTITA

SAVJETOVATI SE SA LJEKARIMA

 • Najveća koncentracija polena je za sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne, pa tada ne treba provjetravati stan, niti boraviti na otvorenom
 • U sezoni cvatnje ambrozije treba držati zatvorene prozore od stana i automobilatokom vožnje
 • Koristiti klimatizacijske uređaje s filtrima za polen
 • Kišaispire polen, pa je boravak na otvorenom dobro planirati poslije kiše, kada je koncentracija polena u zraku najmanja
 • Ako je moguće, u prirodi boraviti na područjima iznad 1000 metara nadmorske visine
 • Nakon boravka na otvorenom obavezno oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i odjeću, kako bi spriječili unošenje polenau životni prostor
 • Ne sušiti odjeću vani
 • Po potrebi nositi zaštitnu maskuza suhih i vjetrovitih dana
 • Ako se posjeduju psi i mačke,potrebno ih je oprati i četkati jer i oni skupljaju polen
 • Redovno pratiti bioprognozu s alergijskim semaforom
 • Alergija na ambroziju može potaknuti i takozvanu ukrštenu alergiju na polen i hranu.
 • Tokom cvatnje ambrozije može se pojaviti preosjetljivost na određene namirnice, najčešće lubenicu, dinju, tikvicu, krastavac, bananu, kivi, kamilicu i suncokret

Back To Top