skip to Main Content

Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći se obilježava  drugu  subotu u mjesecu septembru. Vještina pružanja prve pomoći povećava sposobnost pojedinca da poduzme brze mjere kako bi smanjio ili stabilizirao ozbiljne povrede i poboljšao šanse za preživljavanje. Svjetski dan prve pomoći (WFAD) prilika je za promociju i zagovaranje znanja i vještina prve pomoći za širu javnost. Glavne ciljne skupine  Svjetskog dana prve pomoći u ovoj godini su djeca, tinejdžeri, mladi ljudi, kao i učitelji, školsko osoblje i roditelji. Podučavanje preventivnih mjera i prepoznavanje mogućih opasnosti u svakodnevnom životu može dovesti do smanjenja nesreća u njihovom okruženju.

Edukacija nastavnog osoblja i učenika o osnovama pružanja prve pomoći je od izuzetnog značaja. U situacijama kada se dogodi nesreća u školi, okolini škole ili na školskom izletu neophodno je znati kako se pravilno ponašati u takvim situacijama, te pravovremeno pozvati službu za hitnu medicinsku pomoć, pružiti prvu pomoć do dolaska hitne pomoći i spriječiti invalidnost unesrećenog.

Prve osobe u takvim situacijama su najčešće sami učenici ili nastavno i drugo osoblje škole koje se zatekne u određenoj situaciji. U tom pogledu jedan od naših ciljeva u partnerstvu sa osnovnim i srednjim školama, našim najvažnijim „partnerima u zdravlju“, jeste osnažiti rad sekcija za pružanje prve pomoći u školama koje imaju formiranu sekciju, pružiti  podršku  za formiranje novih sekcija u školama gdje sekcije prve pomoći nisu aktivne, te pružiti stručnu podršku pri edukaciji nastavnog osoblja u pružanju prve pomoći.

U situacijama kada se dogodi bilo koja povreda za vrijeme trajanja nastave i boravka djece u školama, krajnje je važno da na nivou škole postoji adekvatan odgovor u smislu pružanja prve pomoći do dolaska službe hitne medicinske pomoći ili u cilju sprečavanja nastanka komplikacija ili težih posljedica povrede. Naglašavamo da je na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH svaki pojedinac dužan pružiti prvu pomoć na mjestu nesreće, tako da je to još jedna od  navika koje je važno da djeca usvoje za vrijeme obrazovanja.

Osim toga, statistika pokazuje da je sve veći broj djece školskog uzrasta oboljele od hroničnih oboljenja dijabetesa, astme, epilepsije i drugih, te je važno znati osnovne korake u pružanju prve pomoći kod pogoršanja osnovne bolesti. Sve je veći broj i hroničnih bolesti i među populacijom srednje životne dobe (nastavno osoblje), te je važno određena stanja u prvoj pomoći (moždani udar, srčani udar) na vrijeme prepoznati, pozvati službu hitne medicinske pomoći i pružiti prvu pomoć. Osnaživanje znanja i vještina iz pružanja prve pomoći je kontinuiran i neprekidan proces kroz sve nivoe obrazovnog sistema, od edukacije nastavnog osoblja do osnaživanja rada sekcija Prve pomoći unutar škola.

Cilj Svjetskog dana prve pomoći je i potaknuti društvo na zalaganje za obveznu edukaciju prve pomoći u školama kako bi se podigla svijest učenika i nastavnika o različitim vrstama rizika u njihovom okruženju. Edukacijom će se omogućiti sticanje ispravnog svakodnevnog ponašanja u smislu sigurnosti (na putu do škole i iz škole i tokom boravka u školi). Ključna poruka je da svatko može spasiti život, bez obzira na dob, može biti sudionik u provođenju akcija spašavanja života i učiniti svoju okolinu sigurnijom. Prva pomoć treba biti dostupna svima, a gradivo se može prilagoditi ovisno o dobi učenika. Kroz učenje prve pomoći uče se i neke druge vještine poput jačanja samopouzdanja, kako ostati miran u hitnim slučajevima, ljubaznost i spremnost na pomoć drugima. Poučavanje prve pomoći u školama korisno je za društvo u cjelini.

Ističemo važnost motiviranja odraslih osoba da sudjeluju u spašavanju dječjih života i uključe se u pripremu djece da postanu otpornija u hitnim situacijama. Djeca mogu odigrati ključnu ulogu pružajući prvu pomoć svojim vršnjacima, članovima obitelji i ljudima oko sebe. Djeca uče brže u ranim godinama nego u bilo koje drugo doba života, a učenje prve pomoći u ranoj dobi pridonijet će izgradnji njihove baze znanja o vještinama kojih se mogu prisjetiti u budućnosti. Djeca su sjajni ambasadori za svoje roditelje i druge članove porodice. Uposlenici Službe za školsku higijenu, policijski Službenici koji obavljaju rad policije u zajednici i certificirani instruktori predavači Prve pomoći Crvenog križa će tokom cjele godine, kontinuirano pružati stručnu podršku školama po procjeni nastavnika voditelja sekcije i Uprave škole.

Naš zajednički cilj je jačati svijest o pružanju Prve pomoći te uticati na povećanje sigurnosti djece i nastavnog osoblja o odgojno obrazovnim ustanovama. Veoma je važno da sve škole imaju aktivnu sekciju prve pomoći, da nastavno osoblje redovno obnavlja vlastita znjanja i vjesštine i pružanja prve pomoći te da se prate najnovije Smjernice u pružanju prve pomoći, a s time uniformno, podjednako poštuju i prate u svim odgojno-obrazovnim ustanovama. Ovakvom vrstom pristupa i kreiranjem adekvatnog Uputstva našom zajedničkom saradnjom ovo možemo mogućiti i zajednički doprinijeti unapređenju zdravlja djece.

Back To Top