Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica poziva sve žene da redovno obavljaju preventivne preglede…

Svjetski dan hrane 2025 – Konferencija “Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost” – četvrtak u Zenici
U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
u četvrtak, 16. oktobra 2025. godine, u Hotelu Zenica (Kamberovića čikma bb, Zenica,
održava se konferencija „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“, centralni događaj obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini.
Konferencija „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“ okuplja vodeće stručnjake, institucije i partnere iz oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija (FAO), kako bi zajednički razmotrili izazove i perspektive prehrambenih sistema, sigurnosti hrane i standardizacije domaćih proizvoda u Bosni i Hercegovini.
Tokom tri panel diskusije, razmatrat će se teme:
– Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sistema za bolju hranu i bolju budućnost,
– Standardizacija i brendiranje autohtonih prehrambenih proizvoda u BiH,
– Laboratorij – Z(j)enica industrije, hrane i zdravlja, kao primjer integracije nauke, nadzora i inovacija u službi javnog zdravlja i razvoja privrede.
Konferencijom se želi podstaći dijalog i umrežavanje između institucija, proizvođača i akademske zajednice, te ponuditi konkretne preporuke za unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH.
Ova konferencija predstavlja ključni događaj nacionalnog obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini i priliku da se javnosti predstave nove inicijative za unapređenje prehrambene sigurnosti, standardizaciju domaćih proizvoda i jačanje laboratorijske infrastrukture.
U tri panel diskusije učesnici će biti predstavnici Svjetskog programa hrane FAO, agencija i ureda za ruralni razvoj, poljoprivredu i sigurnost hrane na nivou države BiH, ministarstava za poljoprivredu oba bh. entiteta, Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, Udruženja za zaštitu proizvoda, udruženja poljoprivrednika i stočara, inspekcijskih organa, te lidera u bh. proizvodnji hrane.
Svjetski dan hrane 2025 – globalni kontekst
Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. oktobra, na dan kada je 1945. osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Tema obilježavanja 2025. godine, prema FAO-u, usmjerena je na transformaciju prehrambenih sistema za otporniju, pravedniju i zdraviju budućnost, uz poruku da „nijedna osoba ne bi smjela biti gladna niti isključena iz pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani“.
U svijetu se, prema FAO-u, svake godine više od 30% proizvedene hrane izgubi ili završi kao otpad, dok više od 700 miliona ljudi i dalje pati od gladi. Istovremeno, klimatske promjene, urbanizacija i ekonomske krize dodatno pojačavaju pritisak na prehrambene lance.
Zato je cilj ovogodišnjeg obilježavanja, kao i zeničke konferencije, povezati nauku, institucije i zajednicu kako bi se izgradili održivi sistemi hrane koji štite i ljude i planetu.
ASH BIH i INZ