skip to Main Content

Sve informacije o mamografiji

Mamografija je najdjelotvornija, neinvazivna, rentgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno projektovan rentgenski aparat (mamograf). Preporučuje se kao metoda ranog otkrivanja kojom se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovna primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina.

Screening mamografiji podvrgavaju se zdrave najugroženije žene, a to su žene u dobi od 50 do 69 godina. Jedina metoda kojom se brzo, jednostavno, učinkovito i objektivno može pregledati veliki broj žena, odnosno njihovih dojki jest mamografija.

Najveća prednost mamografije nad drugim metodama jest detekcija patoloških mikrokalcifikata. To su sitne nakupine kalcija koje uz određene uvjete mogu biti jedini znak raka u dojci i koji se vide isključivo mamografski.

Proces snimanja i razvijanja filmova obavlja inžinjer medicinske radiologije, a dobivene snimke nakon toga detaljno analizira ljekar, specijalista medicinske radiologije. Smisao mamografije je da se što prije otkriju promjene koje mogu biti zloćudne. No, nije svaka mamografska sjena rak. I mnoge dobroćudne promjene prikazuju se na mamografiji (ciste, fibroadenomi, lipomi i slično). Radi njihove detaljnije evaluacije obično se takvi mamografski pregledi nadopunjuju ultrazvučnom analizom. Odluku o potrebi za dodatnim dijagnostičkim pregledima donosi liječnik koji analizira mamografske snimke.

Mamograf

Moderni uređaji za mamografiju upotrebljavaju x-zrake male energije, a apsorbirana energija po jednom snimanju (4 mamografske slike) višetruko je manja nego što osoba ukupno može primiti tokom godine dana i iznosi 0,7 mSv. Čak i ukupna doza nakon dvadesetak i više mamografija nije dovoljna da bi izazvala nastanak tumora.

Kako izgleda mamografija?

Pacijentica se skine do pojasa i dojka se postavlja na klizni stol između dvije ravne ploče. Kako bi se dobila kvalitetnija i pouzdanija snimka, potrebno je prilikom snimanja na dojku izvršiti određeni pritisak kompjuterskom pločom. Zbog preciznog prikaza građe i sumnjivih mjesta dojki, mamografija obuhvaća dvije snimke dojke. Nakon snimanja razvija se rendgenska slika koja jasno prikazuje strukture dojke.

Uklonite nakit

Prije mamografije, potrebno je ukloniti sav nakit. Izbjegavajte i nanošenje dezodoransa, losiona, krema ili parfema u pazuh ili na dojke. Metalne čestice koje se nalaze u tim sredstvima mogu se vidjeti na mamografskoj slici i stvarati lažno pozitivnu ili negativnu sliku.

Čuvajte nalaze mamografije

Opisani nalaz urađene mamografije potrebno je dobro čuvati radi budućih mamografskih snimanja i poređenja starih sa novim snimkama i nalazima. Tako se lakše uočavaju promjene koje su novonastale u razdoblju između dvije mamografije ili se prate promjene koje su uočene na ranijim snimkama.

Mamografija ne pokazuje samo maligne promjene dojke

Gusto područje na mamografskoj slici ili nepravilna i neoštro ocrtana sjena koja se pojavila nakon posljednje mamografije može predstavljati rak dojke. Najčešći klinički nalaz ipak nije rak dojke već pojava benignih kvržica u dojci, uvlačenje kože ili bradavice, bol u dojci, promjena bradavice te uvećani limfni čvorovi.

 

Back To Top