skip to Main Content

VIDEO+FOTO: Zdravstvenim radnicima Tuzlanskog kantona predstavljen projekt koji INZ provodi u ZDK

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u okviru projekta „Od spoznaje do liječenja – Žene nosioci prava na zdravlje u BiH” jučer su u Tuzli predstavili rezultate programa „Organizovani skrining program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području Zeničko-dobojskog kantona kao ogledni primjer“.

Implementatori ovog projekta u Tuzlanskom kantonu trebali bi biti predstavnici Zavoda za javno zdravstvo TK.

Sve što je potrebno, poručeno je jučer, je bolja umreženost nadležnih institucija i podrška nosioca vlasti.

Nakon uvodnog obraćanja direktora projekta Luke Giliberti, primarijus dr. Selvedina Spahić-Sarajlić je održala prezentaciju organizovanog skrininga na karcinom dojke u Zeničko-dobojskom kantonu sa osvrtom na efekte oportunog skrininga. Sead Begagić, dipl.inž.informatike, MA je govorio na temu “Softverska platforma sa skrining; zdravstveni informacioni sistemi BiS i AiS u Zeničkodobojskom kantonu”, te potom izvršio prezentaciju statističkih podataka iz skrininga mamografijom u Zeničko-dobojskom kantonu; incidenciju i mortalitet karcinoma dojke u Zeničko-dobojskom kantonu.

Spahić-Sarajlić je potom govorila o modelu finansiranja skrininga mamografijom u Zeničko-dobojskom kantonu, a Begagić izvršio analizu materijalno-tehničkih resursa i raspoloživog kadra za implementaciju skrininga na rano otkrivanje karcinoma dojke mamografijom na području Tuzlanskog kantona.

Na kraju prezentacije je održana rasprava “Gdje smo sada i kako naprijed?”, na kojoj su aktivno učestvovali predstavnici gostiju iz Zenice i domaćina iz Tuzlanskog kantona.

Pogledajte video prilog Televizije Tuzlanskog kantona o ovom događaju.

Back To Top