Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje kada bakterije, virusi, gljivice i paraziti više ne reaguju na antimikrobna…
Predstavnik INZ na skupu o detektovanju salmonele u Banjoj Luci
Veterinarski institut bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) “Dr. Vaso Butozan” organizovao je danas u Banjoj Luci prezentaciju Međulaboratorijskog uporednog ispitivanja – detekcije Salmonelle spp. u živini.
Skup je organizovan za akreditovane laboratorije u Bosni i Hercegovini, a Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je predstavljao rukovodilac Zavoda za veterinarstvo INZ dr.vet.med. Muhamed Gladan.
Prezentacija je dio aktivnosti uokviru projekta “Unaprijeđenje sistema sigurnosti hrane u BiH”, kojeg finansira Češka razvojna agencija, implementira državni Veterinarski institut iz Praga, uz partnerstvo u implementaciji Kancelarije za veterinarstvo BiH.
– Dosadašnji rezultati analiza, koji su urađeni na način kako su nas edukovali partneri iz Češke, pokazuju da imamo osposobljene laboratorije u BiH da na kvalitetan način detektuju salmonelu u živinarskim objektima, te tačno urade serotipizaciju, o kojoj vrsti i soju salmonele se radi, istakao je dr. Željko Sladojević, direktor Instituta “Dr. Vaso Butozan”.
Ove postupke uspješno provodi ovaj institut u RS, te veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli, Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te Veterinarski fakultet u Sarajevu.
Kako je istakao Jan Rosmus, team leader u ime čeških partnera, projekt kojeg u cjelosti sa 400.000 eura finansiraju partneri iz Češke, u drugom dijelu se bavi detektiranjem aditiva u hrani, te će najvjerovatnije trajati još ovu i narednu godinu.
– Saradnja sa svim bosanskohercegovačkim institucijama je izuzetno dobra i uspjeh je vezan za rad i saradnju sa ljudima u tim laboratorijama.
Tomas Černi, zamjenik direktora državnog Veterinarskog instituta Češke i rukovodilac laboratorije za ispitivanje salmonele, nadgleda proces pripreme i implementaciju procesa testiranja salmonele u bh. laboratorijama, te je sa stručnjacima iz cijele BiH intenzivno sarađivao u proteklom periodu.
– Ovaj projekt je primjer da nadležne institucije u ovoj državi, mogu uspješno da sarađuju, da se okupe oko jedne dobre ideje i jednog projekta u ovoj zemlji, ma koliko ona bila složena. Važnost detektiranja salmonele, koja se najčešće pronalazi u produktima živinarske proizvodnje, pokazana je ne samo sa stanovišta same proizvodnje i plasmana, nego i zdravlja svih građana, ali i sticanja uslova za izvoz mesa naših firmi, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Boris Pašalić.
Kako je istaknuto na sastanku u Banjoj Luci, svih pet laboratorija uključenih u ovaj projekt je uspješno detektovalo prisustvo salmonele u kontrolnim testiranjima, te imaju preduvjete da budu sigurna tačka za otkrivanje i identifikaciju salmonele.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica