skip to Main Content

Objavljeni broj umrlih u ZDK se ne odnosi na protekla 24 sata, nego na period od 22. decembra

Nakon što se u određenim medijima jutros pojavila agencijska vijest o broju umrlih od COVID-19, po kojoj je navedeno da je “na području Zeničko-dobojskog kantona u protekla 24 sata umrlo 32 osobe”, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je dužan pojasniti nastalu nejasnoću, koja je uzrokovala pogrešno tumačenje podataka zamjenom potpuno različitih pojmova “evidentirano” i “umrlo”.

U izvornoj informaciji Zavoda za javno zdravlje Federacije (ZZJZF BiH) jasno je navedeno da se radi o broju evidentiranih slučajeva u protekla 24 sata, što nužno ne znači da su osobe čiji je broj naveden u tom izvještaju umrle u protekla 24 sata.

Naime, nadležna Služba Instituta za zdravlje i sigurnost hrane svakog dana, redovno, svakog jutra, elektronskom poštom informiše Zavod za javno zdravstvo FBiH o broju umrlih po općinama i gradovima, broju hospitaliziranih po ustanovama u ZDK, broju osoba na respiratorima i drugo.

Međutim, podatak koji je prezentiran jutros javnosti razlika je broja unesenih između dva ažuriranja posebne baze u koju podatke unose ovlašteni operateri iz kantona.

U navedenu bazu podataka Zavoda nisu iz tehničkih razloga unošeni podaci iz ZDK nakon 22.12. prošle godine, te je jutros, 4.januara, baza ažurirana po danima za sve dane od 23.12. prošle godine.

Prema tim podacima, 23. decembra prošle godine u ZDK su preminule dvije osobe (po jedna u Usori i Zenici), 24. decembra dvije osobe  (Doboj-Jug i Zenica po jedna), 25. decembra jedna (Zavidovići), 26. decembra četiri osobe (dvije u Visokom, po jedna u Kaknju i Zenici), te 27. decembra i 28. decembra po dvije osobe (po jedna u Tešnju i Visokom 27., te po jedna u Tešnju i Zenici 28.12.).

Podaci INZ-a koji su proslijeđeni ZZJZFBiH za 29. decembar govore o tri preminule osobe u Zenici, a dan kasnije 30. decembra o četiri umrle osobe u ZDK (po jedna u Kaknju, Visokom, Zavidovićima i Zenici), dok je posljednjeg dana kalendarske 2020. godine jedan smrtni slučaj zabilježen u Zenici.

U prvoj sedmici ove godine, do jutros, zabilježeno je devet (9) smrtnih slučajeva u ZDK, i to 1. januara sedam (četiri u Zenici, po jedan u Žepču, Tešnju i Kaknju), te dva jučer (3.januar) u Zenici.

Ukupno 30 umrlih uz dvoje umrlih 22. decembra u konačnici daje broj koji je krivom interpretacijom u medijima prezentiran kao „broj umrlih u protekla 24 sata“.

Obzirom da se radilo o tumačenju i komentiranju, a ne prenošenju objavljenih pouzdanih statističkih podataka, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica još jednom apeluju na medije da sve podatke koji ukazuju na neke neobične, neuobičajene aktivnosti, podatke, prosjeke ili bilo šta što značajno odskače od prosjeka, prethodno provjere, za što im nadležni u svim službama i institucijama uvijek stoje na raspolaganju.

Svi građani, mediji, zdravstveni radnici i cjelokupna javnost izuzetno je senzibilna proteklih deset mjeseci tokom pandemije novog koronavirusa COVID-19. Upravo zbog velikog broja informacija koje građane svakodnevno “zasipaju” mnogobrojni mediji, neophodno je maksimalno oprezno pristupiti plasiranju informacija i njihovom tretiranju kroz naslove i sadržaj, jer minimalna nedosljednost i nepravilnost može uzrokovati nesporazume i kriva tumačenja poput današnjeg.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top