skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 21.05. do 27.05. 2021.

U izvještajnom periodu od 21.05. do 27.05.2021. godine evidentirana je smanjena koncentracija polena  breze (Betula), javora (Acer), jasena (Fraxinus), orah (Juglans), hrast (Quercus) i predstavlja završetak polinacije ovih biljnih vrsta, na ispitivanom području, ali i povećano prisustvo polena iz porodice Pinaceae (četinara), divljeg kestena i biljaka iz porodice Poaceae (trava).

Tokom cijelog izvještajnog perioda došlo je do porasta dnevnih temperatura te u skladu sa tim i porast koncentracije polena u zraku. Zabilježena je visoka koncentracija polena trava tokom cijele sedmice sa tendencijom njenog daljnjeg prisustva i povećanja koncentracije u narednom periodu. U periodu od 21.5 do 27.5.2021 zabilježena je i visoka koncentracija polena četinara.

Koncentracija ostalih biljnih vrsta je bila umjerena do niska.

Ukupno je evidentirano 1924 polenovih zrna/m3 zraka. Zastupljenost polena četinara (Pinaceae) 51,8%, trava (Poaceae) 31,2 %, breze (Betula) 1,0 %, tise/čempresi (Cupresus) 3,7 %, jasena (Fraxinus) 0,9 %, javora (Acer) 0,7 %, kestena (Aesculus) 8,9 %, oraha (Juglans) 0,3 %, hrasta (Quercus) 1,2 % i polena bokvice (Plantago) 0,3%.

Prema najavama meteorologa u narednoj sedmici, očekuje se nestabilno vrijeme sa padavinama što bi moglo rezultirati sniženom koncentracijom polena u zraku.

Preporuke za narednu sedmicu

Tokom protekle sedmice ustanovljena je visoka koncentracija polena trava (Poaceae) koji spadaju u kategoriju jakih alergena, te visoka koncentracija polena četinara (Pinaceae) koji spadaju u kategoriju slabih alergena, ali u visokoj koncentraciji izazivaju jake alergijske reakcije. Biljne vrste iz skupine trava proizvode ogromnu količinu polena koje se uz pomoć vjetra mogu prenijeti na veliku udaljenost i tako uzrokovati tegobe kod osoba osjetljivih na polen. Prisustvo preko 20 polenovih zrna u m3 zraka smatra se visokom koncentracijom. Polen koncentracije breze (Betula) opisan kao jak alergena je u drastičnom padu što olakšava cjelokupno situaciju, te ne dovodi do križnih reakcija pomenutih biljnih vrsta.

Alergeni trave najčešće izazivaju nazalne i konjuktivalne simptome. Javlja se alergijski rinitis koji je udružen sa alergijskim konjuktivitisom tj. alergije oka usljed iritacije konjuktiva na alergen. Osnovu terapije čine antihistaminici koji se u težim slučajevima uz preporuku ljekara kombinuju sa kortikosteroidima. S obzirom da sezona alergija na polen trava i ostalih biljnih vrsta traje nekoliko mjeseci preporuka je i kombinacija prirodnih preparata za ove probleme. Kombinacija suplemenata smanjuje intenzitet simptoma alergijskog rinitisa, pri čemu ne dovodi do neželjenih reakcija kao što je to dugotrajna upotreba antihistaminika i kortikosteroida.

Osim liječenja u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna i preventiva.

Prva preventivna mjera je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

• redovno pratiti bioprognozu, sedmične izvještaje i preporuke,
• za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila za vrijeme vožnje,
• izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije   polena  u zraku (od 8- 12 sati ujutro),
• izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija polena najviša,
• prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
• korisno je ugraditi klima uređaj jer on smanjuje količinu polena za 90%,
• odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi izbjegli unošenje neželjene količine polena u stambene prostorije,
• boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
• za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
• kosu prati svako večer jer se polenova  zrnca skupljaju na vlasima kose,
• izbjegavati pušenje, sprejeve i slične iritanse jer pogoršavaju simptome alergije.

Back To Top