skip to Main Content

INZ prošao provjere i primio Certifikat o akreditaciji BATA-e

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine – BATA zvanično je uručio Certifikat o akreditaciji za ispitne laboratorije Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). Time su ispunjeni zahtjevi BAS EN ISO/EIC 17025:2018 standarda u pogledu osposobljenosti za izvođenje fizičko-hemijskih i mikrobioloških ispitivanja hrane i vode, te seroloških i bakterioloških ispitivanja zaraznih bolesti u veterinarstvu. Time je kompletiran i objedinjen set certifikata koji su potvrda kvalitetnog i pravilnog rada u pet laboratorija INZ-a.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u mogućnosti je da akreditovanim metodama, priznatim od strane Europske Unije, izvodi sve analize u pogledu zaštite zdravlja ljudi i životinja, čime odranije doprinosi kroz uvođenje koncept “Jedno zdravlje” (One health).

Na usluzi društvu i privredi

Praktično, to znači da INZ pruža podršku kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane u smislu osiguranja visoke kvalitete proizvoda, higijenskih uslova i kontrole lanca proizvodnje. Na taj način finalni proizvodi koji se plasiraju na tržište, uključujući i ono najzahtjevnije u Evropskoj Uniji, čine se sigurnim i kvalitetnim za javnu potrošnju, a čime se direktno štiti i zdravlje ljudi.

– Norma BAS EN ISO/IEC 17025 već dugi niz godina postavlja zahtjeve za osposobljenost laboratorija i primjenjuje se širom svijeta. Prepoznata je u laboratorijskom svijetu kao baza na kojoj laboratoriji temelje svoj sistem upravljanja i procese. Od objavljivanja prvog izdanja 1999.godine, ova se norma nametnula kao jedan standard za sve laboratorije, a broj laboratorija koji je primjenjuju u neprekidnom je porastu. Tome je doprinijela i akreditacija laboratorija jer su tu normu akreditacijska tijela prepoznala kao osnovni dokument koji daje zahtjeve za osposobljenost laboratorija. Rukovodstvo Instituta ima opće strateške pravce i ciljeve razvoja Instituta u koje definitivno spada razvoj laboratorijskih kapaciteta, ističe menadžer za kvalitet (Quality manager) INZ-a Benjamin Čaušević.

Odluka o uvođenju i primjeni sistema upravljanja kvalitetom laboratorija u skladu sa zahtjevima međunarodnog standarda BAS EN ISO/IEC 17025 dio je ukupne poslovne politike Instituta. Sistem upravljanja kvalitetom laboratorija opisan ovim dokumentom je ključni za dostizanje strateških ciljeva Instituta na svim područjim djelovanja u skladu sa zahtjevima međunarodnog standarda BAS EN ISO/IEC 17025.

– Razvoj laboratorija je određen kao najviši cilj ostvarenja politike kvaliteta, koja je usmjerena ka dostizanju zadovoljstva i ispunjavanju očekivanja naših kupaca i korisnika naših usluga, te ostvarenje zahtjeva drugih zainteresiranih strana – zaposlenih, dobavljača, ZDK i društva. Standard i sistemska dokumentacija nedvosmisleno određuju odgovornost za vođenje pojedinih procesa i rukovodioce (vlasnike) procesa ispitivanja u laboratorijima Instituta. Rukovodioci laboratorija su se obavezali da će ličnim angažmanom sprovoditi opisane procese i načine rada, a istovremeno se dodjeljuje jednaka obaveza vlasnicima procesa, funkcionalnim rukovodiocima i svim zaposlenim, ističe Čaušević.

Menadžer kvaliteta Instituta odgovoran je da osigura primjenu standarda i on ima ovlaštenje i odgovornost da identificira probleme u vezi sa sistemom upravljanja u laboratorijima Instituta i da pokrene, preporuči i sprovede odgovarajuće akcije za njihovo otklanjanje. Svi zaposleni u laboratorijima Instituta moraju, bez ikakvih odstupanja i u svakom trenutku, ispunjavati zahtjeve ovog standarda i dobre laboratorijske prakse .

Uložena značajna sredstva

– Ovo je nastavak osiguranja sistema i certifikata kvalitete kojima se zenički Institut posvetio proteklih godina, ulažući značajna vlastita i sredstva osnivača, Zeničko-dobojskog kantona, u opremanje i certificiranje laboratorija i stručno osposobljavanje zaposlenika za ovakve usluge. Ovo je još jedan u nizu značajnih kvalitativnih pomaka INZ-a, koji se osmišljavaju, planiraju i realizuju uprkos globalnoj pandemiji COVID-19 i našim obavezama u vezi sa ovom pandemijom u ZDK, ali i cijeloj BIH. Kroz koncept “Jednog zdravlja” prisutni smo u sve više segmenata zaštite zdravlja, a do kraja ove godine, brizi o zdravlju ljudi, te životinja koje služe za ishranu, kao i Zavod za zaštitu bilja za animalnu i ljudsku ishranu u okviru Instituta, rekao je direktor INZ-a prim.dr. Senad Huseinagić povodom dobijanja ovog certifikata.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top