U Sarajevu je održana Prva nacionalne konferencije pacijenata u Bosni i Hercegovini "Zdravstvo za budućnost“.…
INZ na radionici 18 bh. laboratorija: O izazovima, preporukama, planovima i obavezama u procesu pristupanja EU
Predstavnici 18 laboratorija koji se bave ispitivanjem mikrobioloških i hemijskih parametara u hrani, te izvještavanjem Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) o rezultatima laboratorijskih analiza razmatrali su na dvodnevnoj radionici na Kupresu laboratorijske kapacitete, prakse i mogućnosti rješavanja izazova s kojima se u svakodnevnom radu suočavaju laboratoriji u Bosni i Hercegovini. Institut za zdravlje i sigurnost hrane predstavljale su načelnica Službe za mikrobiologiju hrane Emina Idrizović i stručni saradnik za mikrobiologiju hrane Belma Hodžić.
Jačanje kapaciteta laboratorija, uvođenje sistema međulaboratorijskog uporednog testiranja kao redovne prakse i ubrzavanje pripreme za nacionalne referentne laboratorije preporuke su Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu za oblast sigurnosti hrane koje je potrebno realizovati u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pruža kontinuiranu podršku razvoju tehničkih i administrativnih kapaciteta laboratorija koji su jedna od ključnih komponenti sistema sigurnosti hrane, što potvrđuju realizovani projekti tehničke podrške, opremanja laboratorija i edukacije laboratorijskog osoblja.Tri tematske radne grupe u sklopu radionice pripremile su i predstavile svoje zaključke i prijedloge Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uključujući reviziju Smjernica o mikrobiološkim kriterijima u hrani koje su donesene 2023. godine.
Pored toga, istaknuta je potreba za hitnim usklađivanjem Pravilnika o prehrambenim aditivima sa zakonodavstvom Evropske unije, kao preduslova za osiguranje visokog nivoa zaštite zdravlja potrošača i nesmetane trgovine hranom. Istaknuto je da zastoj u usklađivanju propisa o prehrambenim aditivima direktno utječe na zdravlje potrošača u Bosni i Hercegovini. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u više navrata upozorila je nadležne institucije, donosioce odluka i javnost u Bosni i Hercegovini da se, zbog neusklađenosti propisa, na naše tržište mogu stavljati prehrambeni proizvodi koji sadrže titanijev dioksid (E 171) koji je, zbog genotoksičnosti, u Evropskoj uniji zabranjen od 2022. godine. Razmatrani su i tehnički kapaciteti laboratorija u Bosni i Hercegovini za analize aditiva u hrani nakon tehničkog opremanja omogućenog uz potporu Češke razvojne agencije.
Učesnici radionice također su identificirali ključne probleme i dali preporuke za unaprjeđenje procesa prikupljanja i dostavljanja podataka o laboratorijskim analizama hrane i bolestima koje se prenose putem hrane. Ovi podaci veoma su značajni za identifikaciju zdravstvenih i sigurnosnih rizika, procjenu izloženosti potrošača rizicima porijeklom iz hrane, izradu planova službenih kontrola te ispunjavanje obaveza naše zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. (Foto FSA BIH)





