skip to Main Content

INZ na Okruglom stolu “Muzika kao terapija” u “Ekranu” u saradnji sa GUD “Filigran”

„Muzika kao terapija“, naziv je Okruglog stola održanog danas u Family centru “Ekran” u Zenici. Na ovaj način Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, nastavlja saradnju Gradskim umjetničkim društvom „Filigran“ Zenica, a u ovogodišnji Okrugli stol uključeni su i predstavnici Centra za mentalno zdravlje pri domu zdravlja Zenica.

Muzika je jedan od aspekata koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, zbog toga se Institut za zdravlje i sigurnost hrane, odnosno njegova Služba za školsku higijenu, baziraju na najmlađu populaciju, na učenike i studente, i rade na podizanju svijesti i promovisanju zdravih stilova života koji su od velikog značaja za svaku osobu.

– Muzika ima uticaj na zdravlje stanovništva, s jedne strane na mentalno, a sa druge na fizičko zdravlje, jer nažalost svjedoci smo u zadnje vrijeme da je naročito kod mladih izražen sjedilački način života zbog prisustva na društvenim mrežama preko korištenja računara, mobilnih telefona pa i televizije, kazao je ovom prilikom dr. Fadil Šabović, načelnik Službe.

Služba za školsku higijenu već treću godinu učestvuje u aktivnostima koje povezuju muziku i mentalno zdravlje kroz mentalnu higijenu. Prikazan je prigodan video o uticaju muzike na osobe koje boluju od demencije, te prezentirani rezultati istraživanja o uticaju muzike na poboljšanje mentalnog zdravlja.

Glavni dio diskusije odnosio se na utjecaj muzike na mentalno zdravlje ljudi, posebno mladih osoba. Bavljenje kulturno-umjetničkim radom je dobra alternativa izlaganju porocima današnjeg vremena. Cilj aktivnosti je promovirati zdrave stilove života kroz očuvanje i unapređenje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Na okruglom stolu su, uz članove tima INZ-a, učestvovali i prof. Ljubinko Jović, muzički pedagog, Leonid Bilić – nasljednik muzičke porodice Bilić, Salih Čajdro – amaterski muzički radnik, Melih Karan – GUD Filigran, te Ilda Mehić iz Centra za mentalno zdravlje Zenica. Nedostatak fizičke aktivnosti, nezdrav način života, ubrzan životni tempo, stres, pridonose lošoj kvaliteti života i utiču na zdravlje. Muzika se pokazala kao pozitivno sredstvo za podizanje raspoloženja, opuštanje, ali to su samo neke od pozitivnih strana.

Dobro raspoloženje doprinosi lakšem i kvalitetnijem obavljanju svih vrsta poslova, a na vama je koju vrstu muzike ćete odabrati. Pa dopustite sebi da se opustite, a uz to i uživate, poručeno je danas sa okruglog stola. Okrugli sto “Muzika i mentalno zdravlje”“ u organizaciji GUD “Filigran” je održan u okviru Zenica Summer Festa, a kao svojevrsan predprogram trećih Međunarodnih tamburaških susretia “Tamburica ZE-FEST 2019”.

Back To Top