skip to Main Content

Predavanje za izviđače iz regije na Boračkom jezeru

Tim Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prihvatio je poziv Saveza izviđača Grada Zenica da se priključi njihovim aktivnostima i dadne svojevrsni stručni doprinos radu izviđačkog kampa na Boračkom jezeru kod Konjica.

Zaposlenici Službe su za mlade izviđače, učesnike u kampu, održali radionicu na temu “Značaj pravilne ishrane i fizičke aktivnosti”, koja se sastojala iz više cjelina.

Prvo su djeci izmjereni tjelesna težina, visina i obim struka, te izračunat BMI, kao jedan od najčešće korištenih tjelesnih indeksa za opisivanje stanja uhranjenosti. Potom je obavljen pregled stanja lokomotornog sistema kod djece, sa naglaskom na kičmu i tabane. U trećem dijelu radionice djeca su imala priliku čuti predavanje o pravilnoj ishrani, važnosti održavanja optimalne tjelesne težine i BMI indeksa u poželjnim granicama, kao i o značaju fizičke aktivnosti sa demonstracijama pravilnog držanja tijela, kičme.

U izviđačkom kampu Saveza izviđača Zenice boravi čak gotovo tri stotine djece iz Zenice, drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona i cijele BiH, ali i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, pa je predstavljanje Instituta i Službe bio vrijedan doprinos širenju informacija i spoznaja o radu ove jedinstvene institucije u našoj državi.

Nakon provedenih aktivnosti zaposlenici Službe za školsku higijenu su bili gosti Saveza izviđača, te je istaknuta važnost stalnog podsjećanja na principe pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, posebno u periodu rasta i razvoja djece, ali i na druge teme o zdravim životnim stilovima. Zaključeno je da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

Back To Top