skip to Main Content

U Zenici o nedostacima programa imunizacije u ZDK i cijeloj BiH

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Zenici je održan skup “Procjene nedostataka proveđenja programa imunizacije na kantonalnom nivou u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Domaćin skupa u Zenici je bio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a okupio je stručnjake iz domova zdravlja i drugih institucija koji se na terenu suočavaju sa određenim brojem roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju djecu.

Analiza se provodi u tri kantona s najnižim obuhvatom vakcinisanja DTP vakcinama, i to Kantonu Sarajevo, Zapadno-hercegovačkom i Zeničko-dobojskom kantonu. Rezultatl analize bit će osnova za planiranje i provođenje aktivnosti za postizanje ciljnih imunizacijsklh obuhvata.

U pripremu adekvatnih mjera uključili su se i konsultantni UNICEF-a, te zvaničnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Uvodno izlaganje i statističke pokazatelje obuhvata vakcinama prezentirala je dr. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju INZ.

Sa stručnjacima sa terena u Zenici u višesatnom dijalogu o ovim problemima bio je dr. David Sulaberidze, konsultant UNICEF-a.

Na skupu u Zenici je istaknuta dobro poznata činjenica da sve bolesti, koje se inače mogu spriječiti poznatim i priznatim vakcinama, “ne priznaju granice ni pasoše”, nego se proširuju na područjima neovisno čak i od ekonomsko-socijalnog statusa stanovništva na određenom području, o čemu govore da su na dnu ljestvice po provakcinisanosti BiH, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Ukrajina, ali i Italija.

Istaknuta je važna uloga društvenih medija, kao i niz dezinformacija koje i dalje kruže po virtuelnom svijetu. Učesnici su istaknuli potrebu da se više koriste zvanični, službeni i naučni izvori, a neki od njih u BiH su portal-blog vakcine.ba aplikacija za mobilne telefone “Moj kalendar imunizacije”, kao i niz edukativnih video zapisa, među kojima je i Youtube kanal UNICEF-a u BIH o imunizaciji, ali i niz dokumenata koji su domaći stručnjaci pripremili i publikovali.

Na skupu je zaključeno da je neophodno višestruko uvećati napore u edukaciji narednih generacija roditelja, ali i osposobljavanjem stručnih osoba da jednostavnim jezikom pojasne s čim se sve suočavaju roditelji ukoliko svjesno ne zaštite djecu u najranijem periodu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top