skip to Main Content

Tešanj: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 27.06. do 03.07.2023. godine

Nastavljen je trend daljnjeg opadanja koncentracije polena trava u zraku na području Tešnja.

U ovoj sedmici su zabilježene visoke koncentracije ali broj polenovih zrna je sada ispod 60 polena po m3 vazduha što znači da polahko prolaze vršna opterećenja, a sa koševinom livada će se dodatno spustiti na nivo umjerenih koncentracija.

Polen trava će još neko vrijeme biti prisutan sa livada sa visočijih područja.

Polen trava ima visok stepen alergenosti.

 Tokom protekle sedmice na područiju opštine Tešanj zabilježena je visoka koncentracija polena koprive, ali nivo alergenosti je nizak tako da prisustvo koprive u visokim koncentractracijama ne utiče na pojavu težih oblika simptoma alergije.

Polenski spektar obuhvata još polen bokvice, kiselice, pepeljuge/stir, lipe i četinara.

Česte oborine i smjena sunčanih perioda i kiša, pogodovale su značajnijem prisustvu spora gljivica te je prisutnost alternarie u većem dijelu sedmice bio na nivou umjerenih sa tendencijom porasta ka visokim koncentracijama.

Obavijest i preporuke

 Tokom protekle sedmice ustanovljena je visoka koncentracija polena trava (Poaceae) koji spadaju u kategoriju jakih alergena, te umjerena koncentracija polena četinara (Pinaceae) koji spadaju u kategoriju slabih alergena, ali u visokoj koncentraciji izazivaju jake alergijske reakcije. Biljne vrste iz skupine trava proizvode ogromnu količinu polena koje se uz pomoć vjetra mogu prenijeti na veliku udaljenost i tako uzrokovati tegobe kod osoba osjetljivih na polen. Prisustvo preko 20 polenovih zrna u m3 zraka smatra se visokom koncentracijom. Polen breze (Betula) opisan kao jak alergen je u drastičnom padu što olakšava cjelokupno situaciju, te ne dovodi do križnih reakcija pomenutih biljnih vrsta.

Alergeni trave najčešće izazivaju nazalne i konjuktivalne simptome. Javlja se alergijski rinitis koji je udružen sa alergijskim konjuktivitisom tj. alergije oka usljed iritacije konjuktiva na alergen. Osnovu terapije čine antihistaminici koji se u težim slučajevima uz preporuku ljekara kombinuju sa kortikosteroidima. S obzirom da sezona alergija na polen trava i ostalih biljnih vrsta traje nekoliko mjeseci preporuka je i kombinacija prirodnih preparata za ove probleme. Kombinacija suplemenata smanjuje intenzitet simptoma alergijskog rinitisa, pri čemu ne dovodi do neželjenih reakcija kao što je to dugotrajna upotreba antihistaminika i kortikosteroida.

Osim liječenja u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna i preventiva.

Prva preventivna mjera je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

• redovno pratiti bioprognozu, sedmične izvještaje i preporuke,
• za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila za vrijeme vožnje,
• izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije   polena  u zraku (od 8- 12 sati ujutro),
• izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija polena najviša,
• prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
• korisno je ugraditi klima uređaj jer on smanjuje količinu polena za 90%,
• odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi izbjegli unošenje neželjene količine polena u stambene prostorije,
• boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
• za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
• kosu prati svako večer jer se polenova  zrnca skupljaju na vlasima kose,
• izbjegavati pušenje, sprejeve i slične iritanse jer pogoršavaju simptome alergije.

Back To Top