Sa ubrzanim rastom broja ljudi u svijetu, globalizacijom i degradacijom okoliša, prijetnje po zdravlje postaju…
Saradnja PPF UNSA i INZ: Zajednički projekti za sigurniju i kvalitetniju hranu u BiH
Na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je održan radni sastanak čelnih ljudi ove visokoškolske ustanove i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, s ciljem unapređenja međusobne saradnje u oblasti naučno-istraživačkih i stručnih projekata.
Susret je iskorišten i za razgovor i pripreme potpisivanja Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između dvije institucije, kojim će biti formalizovana njihova zajednička nastojanja u oblasti sigurnosti hrane, poljoprivrede i javnog zdravlja.
Zajednički projekti i istraživanja u fokusu
Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muhamed Brka, i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dr. sci. Muamer Mandra, razgovarali su o konkretnim oblicima saradnje koji će uključivati izradu mogućih zajedničkih projektnih aplikacija, razvoj studija izvodljivosti i analiza, te razmjenu znanja i resursa između dvije institucije.
Kako je istaknuto, cilj je osigurati bolju povezanost akademskog sektora i praktičnih potreba industrije i javnog zdravlja, posebno u segmentu kontrole kvaliteta i sigurnosti prehrambenih proizvoda.
– Sporazum koji namjeravamo potpisati predstavlja korak ka snažnijem povezivanju akademske zajednice s institucijama koje imaju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja građana i unapređenju sigurnosti hrane. Fakultet raspolaže stručnim kadrom i laboratorijskim kapacitetima koji mogu biti od velike koristi u zajedničkim istraživačkim projektima, kazao je dekan Brka.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već godinama ima centralnu ulogu u praćenju i analizi zdravstvene ispravnosti hrane, vode i okoliša, te provodi edukacije i nadzore u skladu s domaćim i evropskim standardima.
Prema riječima direktora Mandre, saradnja s Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu stvara novu platformu za razvoj multidisciplinarnih projekata koji povezuju nauku, praksu i javno zdravlje.
– Zajednički ćemo raditi, uz niz drugih partnerskih institucija i ustanova, na podizanju standarda u oblasti proizvodnje i kontrole hrane, ali i na edukaciji mladih stručnjaka koji će u budućnosti biti nosioci razvoja prehrambene i zdravstvene politike u Bosni i Hercegovini, istakao je dr. Mandra.
Saradnja koja donosi konkretne rezultate
Sporazumom koji će biti potpisan nakon što ga odobre nadležni organi obje institucije, se predviđa i zajedničko korištenje laboratorijskih kapaciteta, ljudskih resursa i stručnog znanja, kao i učešće u domaćim i međunarodnim istraživačkim projektima. Poseban naglasak stavljen je na poštivanje biosigurnosnih i bioetičkih propisa, što potvrđuje visok nivo odgovornosti obje institucije u provedbi svojih aktivnosti.
Očekuje se da će saradnja rezultirati razvojem novih istraživanja, publikacija i inovacija, te konkretnim projektima koji će doprinijeti sigurnosti hrane na tržištu Bosne i Hercegovine i jačanju domaće prehrambene industrije.
Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji će biti, kako je planirano, zaključen na period od četiri godine s mogućnošću produženja. Obje strane su izrazile spremnost da zajednički djeluju u korist građana i privrede, te da kroz razmjenu iskustava i zajednički rad doprinesu održivom razvoju sektora prehrane i poljoprivrede.
Sporazumom koji je danas najavljen, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će učvrstiti poziciju vodećih institucija u svojim oblastima, stvarajući temelje za snažniji sistem kontrole, sigurnosti i kvaliteta hrane u Bosni i Hercegovini.



