skip to Main Content

Safe2Eat: Pravilno rukovanje hranom

Kojih higijenskih pravila u vezi s hranom trebam da se pridržavam da zaštitim svoju porodicu?

Da biste zaštitili svoju porodicu od bolesti koje se prenose hranom, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih higijenskih pravila u vezi s hranom u domaćinstvu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), zdravstveno neispravna hrana može sadržavati štetne bakterije, viruse, parazite ili hemikalije koje mogu izazvati preko 200 različitih bolesti, od dijareje do karcinoma.

Primjenom pravilnih tehnika rukovanja hranom možete značajno smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom.

„Postoji mnogo praktičnih stvari koje možemo uraditi kod kuće kada je u pitanju čuvanje i priprema hrane. Poznavanje i pridržavanje nekoliko osnovnih pravila može nas zaštititi od bolesti i sačuvati naše najbliže od bolesti koje se prenose hranom“, kaže Pietro Stella, naučnik u Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA).

Evo kontrolne liste koju možete isprintati i držati u svojoj kuhinji:

  1. Kako mogu održavati hranu i površine čistima?

Operite ruke prije rukovanja hranom i tokom pripreme hrane, te obavezno nakon korištenja toaleta. Obavezno očistite i dezinficirajte sve površine i pribor koji se koristi u pripremi hrane. Zaštitite svoju kuhinju i hranu od štetočina i životinja održavanjem čistog okruženja.

  1. Kako da spriječim unakrsnu kontaminaciju između sirove i termički obrađene hrane?

Odvojite sirovo meso, perad i plodove mora od ostale hrane. Koristite zaseban pribor i daske za rezanje sirove hrane te odvojeno čuvajte sirovu i termički obrađenu hranu u frižideru kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju.

  1. Kako mogu osigurati da je hrana temeljito termički obrađena?

Neophodno je temeljito termički obraditi meso, perad, jaja i plodove mora. Koristite termometar da osigurate da hrana poput supe i gulaša dostigne 70°C, te provjerite da su sokovi iz mesa bistri i da boja ribe više nije ružičasta. Temeljito podgrijte hranu da uništite sve bakterije.

  1. Kako trebam čuvati hranu da bi bila sigurna za konzumaciju?

Ne ostavljajte termički obrađenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Odmah stavite termički obrađenu i lako kvarljivu hranu u frižider (ispod 5°C) i održavajte hranu toplom (iznad 60°C) ako je odmah poslužujete. Izbjegavajte predugo čuvati hranu, čak i u frižideru, jer to može ugroziti njenu zdravstvenu ispravnost.

  1. Kako trebam sigurno odmrznuti hranu?

Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u frižideru. Neke namirnice je sigurno pripremati direktno iz zamrznutog stanja – uvijek provjerite uputstva za pripremu na ambalaži.

  1. Kakvu vodu i sastojke trebam koristiti za sigurnu pripremu hrane?`

Uvijek koristite čistu, zdravstveno ispravnu vodu za pripremu hrane. Birajte svježe, zdravstveno ispravne namirnice i osigurajte da su sve prerađene namirnice koje koristite, poput mlijeka, pasterizirane radi sigurnosti. Temeljito operite voće i povrće, posebno ako ih konzumirate sirove. Izbjegavajte korištenje hrane kojoj je istekao rok trajanja.

„Priprema hrane na odgovarajućoj temperaturi jedan je od najjednostavnijih načina za sprječavanje bolesti koje se prenose hranom. Korištenjem termometra za hranu lakše je osigurati da su meso i perad sigurni za konzumaciju“, objašnjava Giusi Amore, naučnica u EFSA-i.

Više informacija i savjeta o sigurnosti hrane možete pronaći na službenoj web stranici kampanje „Safet2Eat“, koju provodi Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA),  a partner kampanje u Bosni i Hercegovini je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Back To Top