Tokom cijele sedmice, polen trava je prisutan u visokim koncentracijama. Iako je prošao vrhunac cvatnje…

Predstavnici INZ-a učesnici radionice o implementaciji programa “Zdravo jedi – zdravo rasti”
U četvrtak i petak, 12. i 13. juna, predstavnici INZ-a učestvuju na radionici u okviru sedme faze intersektorskog Programa “Zdravo jedi – zdravo rasti”, čiji je opšti cilj unapređenje ishrane dojenčadi, predškolske i školske djece u FBiH, te poboljšanje stanja njihove uhranjenosti, rasta i razvoja.
Na radionici učestvuju dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. Nino Hasanica, član radne grupe za unapređenje ishrane u FBiH, te Erna Terzić i Maja Jonjić-Trifković, supervizori ovog programa za područje ZDK.
Programske aktivnosti su podržane od UNICEF BiH, a implementira ih Zavod za javno zdravstvo FBiH kao koordinirajuća stručno-tehnička institucija na nivou FBiH.
Program se provodi u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, te nizom vladinih partnera s lokalnog nivoa, nevladinih i međunarodnih partnera.
Tokom 2025. godine osnovu aktivnosti činit će implementacija normativa i standarda ishrane, odnosno, Smjernica za zdravu ishranu djece uzrasta do tri godine i djece predškolskog i školskog uzrasta.
Akreditaciona shema WHO-a “Vrtić/škola prijatelj zdrave ishrane” čini okvir kojim se osigurava primjena ovih standarda u odgojno-obrazovnim ustanovama.
Program će se provoditi kroz mrežu kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, kantonalnih ministarstava zdravstva i obrazovanja i općina. Dugoročni cilj je obuhvatiti sve odgojno-obrazovne ustanove u FBiH.
INZ radi na unapređenju ishrane stanovništva ZDK generalno, a posebno na unapređenju rasta i razvoja, te stanja uhranjenosti i prehrambenih navika djece i mladih na području ZDK u svih 258 školskih objekata.
Tu je i program “Zdrave navike za zdrave radnike” namijenjen za nešto stariju populaciju, kao i naučno-istraživački projekti vezani za procjenu prehrambenih navika djece i mladih u školama, te studentske populacije Univerziteta u Zenici, podržani od strane Ministarstva zdravstva ZDK, kao i mnoge druge aktivnosti.
Stručnjaci INZ-a zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK 2022. godine pripremili su Pravilnik o organizaciji i radu školske kuhinje, čiji sastavni dio su Smjernice za organizaciju sistema prehrane u odgojno-obrazovnim ustanovama (objavljeni u Službenim novinama ZDK broj 15/22).
Kasnije je objavljena i knjiga “Prehrana u odgojno-obrazovnim ustanovama – priručnik za organizaciju sistema” autora Nino Hasanica, Benjamin Čaušević, Maja Jonjić-Trifković i Erna Terzić.