Domovi zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu i Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) provode kampanju…

Otvoren Sajam “Jesen u Visokom” uz bogatu ponudu domaćih proizvoda
Manifestacija “Jesen u Visokom”, koja je već gotovo dvije decenije prepoznatljiv simbol ovog grada, danas je svečano otvorena u Kulturno-sportskom centru “Mladost”. Ove godine sajam bilježi svoje 19. izdanje, okupljajući 65 izlagača iz 20 gradova Bosne i Hercegovine. Domaći proizvođači, obrtnici, poljoprivrednici i kreativci ponovo su dokazali da Visoko ima snažan poduzetnički duh i bogatu tradiciju proizvodnje zdrave hrane i ručnih radova.
Bogatstvo ponude – od meda do rukotvorina
Organizacija sajma još jednom pokazuje predanost Grada Visokog i aktuelnog gradonačelnika Mirze Ganića u podršci lokalnom razvoju, malim biznisima i očuvanju tradicije. Manifestacija „Jesen u Visokom“ postala je važna tačka okupljanja svih koji vjeruju u moć domaće proizvodnje, kreativnosti i inovacija u poljoprivredi. Podršku Sajmu je dalo i ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi ZDK, a resorni ministar Jasmin Čajić bio je danas na otvaranju i u posjeti sajmu.
Ove godine posjetioci imaju priliku vidjeti i kupiti širok asortiman proizvoda domaće poljoprivredno-prehrambene proizvode, pčelinje proizvode, slatki program i slastice, ljekovito i aromatično bilje, prirodnu kozmetiku, glineno posuđe i umjetničke radove, unikatne odjevne komade i suvenire, te proizvode kućne radinosti i program za životinje i biljnu proizvodnju. Sajam je i svojevrsna promocija ženskog poduzetništva, rukotvorina i domaće radinosti, jer brojne izlagačice iz cijele BiH predstavljaju svoje brendove i proizvode nastale iz ljubavi prema tradiciji.
INZ Zenica – zdravstvena sigurnost i kvalitet hrane
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), je i ove godine prisutan na sajmu kao podrška organizaciji, izlagačima i posjetiteljima, baš kao i svih 365 dana u godini, kroz kontrolu kvaliteta hrane, brigu o zdravlju, veterinarskim uslugama, preventivnim aktivnostima na zaštiti zdravlja bilja, životinja i ljudi. Direktor Instituta, Muamer Mandra, prisustvovao je svečanom otvaranju sajma i obišao štandove, pružajući podršku proizvođačima koji brinu o zdravlju potrošača i sigurnosti hrane. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već godinama aktivno sarađuje s lokalnim zajednicama i nadzire kvalitet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pružajući stručnu podršku u analizi i edukaciji o sigurnosti hrane, higijenskim standardima i javnom zdravlju.
Pored izložbeno-prodajnog dijela, sajam nudi i stručni edukativni program za pčelare, a edukacija “Zazimljavanje pčelinjih društava”, održati će se u utorak poslijepodne u prostorijama Mješovite srednje škole “Hazim Šabanović”. Ovaj program ima za cilj osnažiti lokalne pčelare, razmijeniti iskustva i unaprijediti znanja iz oblasti održivog pčelarstva. Tokom tri dana posjetioci mogu obići sajam, a organizatori su se potrudili da sajam pruži ugodno iskustvo za sve posjetitelje – od degustacija domaćih proizvoda, preko razgovora s proizvođačima, do bogatog kulturno-zabavnog programa.