skip to Main Content

Međunarodna sedmica gluhih

„Ljubav je jezik koji gluhi čuju, a slijepi vide.“
Svaki deseti čovjek u svjetskoj populaciji pati od gubitka sluha. Često je mišljenje da je gubitak sluha posljedica starenja, ali ta pojava je sve češća i kod mlađeg uzrasta. Koliko nam je sluh važan, shvaćamo tek kada ga (iz)gubimo.
Zavod za javno zdravstvo ZDK u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Zenica, Osnovnom muzičkom školom Zenica i Osnovnom glazbenom školom „Katarina Kotromanić-Kosača“ Žepče provodi kampanju na taj način što će 23.09.2015. godine (srijeda) u 12:00 učenici ovih škola izaći na glavni trg svoje općine sa instrumentima i izvesti 10-minutni performans „sviranja“ muzike s tim da se muzika ne čuje. Performans će pratiti pisana poruka da je svijet gluhih i nagluhih osoba svijet u tišini, da su to osobe koje nisu u mogućnosti čuti muziku i da zbog toga ne bi trebale biti diskriminirane.
Kako prepoznati stepen oštećenja sluha?
normalan sluh,
blago oštećenje sluha – otežano čujete i/ili razumijete tihi govor i šapat, govor u buci,
umjerena nagluhost – otežano čujete i/ili razumijete običan govor, čak i na maloj udaljenosti,
srednje teška nagluhost – otežano čujete i/ili razumijete svakodnevni razgovor, zvono telefona,
teška nagluhost – čujete samo jače zvukove: vrlo glasan govor, vatrogasnu sirenu, lupanje vrata,
potpuna gluhoća.
Činjenice:
Gubitak sluha može biti privremen, s povratkom u normalu nakon nekoliko sati ili dana.
Stalno izlaganje buci može rezultirati trajnim i nepovratnim oštećenjem sluha. Danas je ponekad nemoguće izbjeći izlaganje pretjerano visokoj razini buke.
Često ne primjećujemo bučna okruženja u slobodno ili radno vrijeme, za razliku od izloženosti jakom svjetlu koje smeta našim očima. Razlog tome je što naše tijelo nema nikakve slične refleksne zaštite sluha.
Na poslu ili kod kuće možemo biti subjektivni u odnosu na razinu buke koju podnosimo slušajući.
Back To Top