skip to Main Content

Odjeljenje zdravstvene ekologije i higijene

Rukovodilac odjeljenja – dr Nermin Rondić, specijalista zdravstvene ekologije i higijene

+387 (032) 448 042

[email protected]

Osnovna djelatnost odjela je analiziranje i praćenje faktora rizika u životnoj sredini, njihovog uticaja na zdravlje ljudi.

• Ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće i izrada preporuka
• Uzimanje uzoraka vode za piće za kontrolnu hemijsku i mikrobiološku analizu, uzimanje uzoraka otpadnih voda, uzimanje uzoraka površinskih voda i ribnjaka, uzimanje uzoraka vode za kompletna ispitivanja – novi zahvati vode
• Uzorkovanje i davanje stručnih mišljenja o zdravstvenoj isoravnosti uzoraka namirnica iz svih dijelova lanca hrane: proizvodnje, prerade, skladištenja, prometa i trgovine
• Uzorkovanje i davanje stručnih mišljenja o zdravstvenoj isoravnosti uzoraka sa površina koje dolaze u kontakt sa hranom
• Uzorkovanje i davanje stručnih mišljenja o zdravstvenoj isoravnosti predmeta opšte upotrebe iz proizvodnje, prometa i trgovine
• Ispitivanje kolektivne ishrane i izrade preporuka za kolektivnu ishranu po objektu
• Praćenje sanitarno higijenskog stanja na području Zeničko-dobojskog kantona
• Izrada mjesečnih, tromjesečnih i godišnjih izvještaja o higijenskoj ispravnosti voda, namirnica i predmeta od opšte upotrebe
• Izrada stručno-metodoloških upustava
• Edukacija zaposlenih zdravstvenih radnika u higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja
• Ocjena sanitarno-higijenskog stanja zatvorenih kolektiva, javnog saobraćaja, objekata lične higijene, bazena, kupališta i plaža, školskih i predškolskih ustanova, uslova stanovanja i gradskih vodovoda
• Mikroklimatska mjerenja,mjerenje buke u komunalnoj sredini i zatvorenim prostorima, utvrđivanje osvetljenosti i određivanje rezidualnog hlora u vodi
• Sanitarno-higijenski nadzor gradskih i lokalnih vodovoda, zdravstvenih ustanova, objekata za proizvodnju, preradu, čuvanje i promet namirnica i predmeta od opšte upotrebe, objekata za rekreaciju i sport, deponija, objekata javne i kolektivne ishrane, objekata šireg higijensko-epidemiološkog značaja

Back To Top