Odjeljenje za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas (četvrtak)…

FOTO: INZ učesnik Međunarodne konferencije “Sigurnost hrane: nauka u akciji”
Bosna i Hercegovina ima veliku perspektivu za razvoj poljoprivrede, osobito u sektoru govedarstva i peradarstva, a kako bi se ta perspektiva ostvarila, potrebno je socijalna izdvajanja pretvoriti u razvojna ulaganja, istaknuto je, između ostalog, u raspravi o kapacitetima Bosne i Hercegovine za proizvodnju sigurne hrane na međunarodnoj konferenciji “Sigurnost hrane: nauka u akciji” održanoj u Mostaru.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kao što je to slučaj i u svim drugim naučno-stručnim aktivnostima i projektima iz oblasti djelovanja, aktivno je učestvovao na ovom skupu.
Direktor Agencije za sigurnost hrane BIH Sanin Tanković uručio je direktoru INZ-a Muameru Mandri Zahvalnicu za dugogodišnju podršku i saradnju INZ-a sa Agencijom.
Na dvodnevnoj konferenciji koju je, povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, organizirala Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, predstavljena su najnovija naučna i stručna saznanja o temama iz svih segmenata “jedinstvenog zdravlja”, uključujući antimikrobnu rezistenciju, zoonoze, zdravlje bilja i sintetičke hemikalije u okolišu i hrani.
Na skupu je istaknuto kako, zbog antimikrobne rezistencije, postaje sve teže liječiti bakterijske infekcije, što dovodi do opasnosti od širenja bolesti, njihovih težih oblika i smrti. Stanje dodatno otežava činjenica da je danas u fazi razvoja mali broj antibiotika, dok istovremeno antimikrobna rezistencija postaje sve češća.
Obzirom da bruceloza, kao dominantna zoonoza, i dalje predstavlja značajnu javnozdravstvenu prijetnju u Bosni i Hercegovini, u sklopu predavanja o utjecaju bakterije Brucella melitensis na sigurnost hrane i javno zdravstvo naglašen je značaj učinkovite prevencije, koja podrazumijeva sustavni pristup – od vakcinisanja životinja do edukacije potrošača. Kao ključna mjera u lancu proizvodnje preporučena je adekvatna obrada sirovina i termička obrada proizvoda.
Sudionici konfererencije imali su priliku razmijeniti informacije o profilu rizika i preventivnim mjerama za noroviruse u hrani, riziku od bakterije Xyllella fastidiosa, uzročnika brzog venuća masline. Također su predstavljeni rezultati istraživanja o povjerenju građana u zdravstvenu ispravnost hrane i stavovima potrošača u Bosni i Hercegovini o alternativnim proteinima u hrani.
Kroz panel rasprave, razmatrano je povjerenje potrošača u javni sektor, utjecaj medija na percepciju potrošača o rizicima porijeklom iz hrane, te značaj pretpristupnih programa EU i međunarodnih fondova za razvoj znanstvene saradnje.
Pored toga, u sklopu konferencije predstavljene su i poster prezentacije o prehrambenim navikama i nutritivnom statusu adolescenata u Bosni i Hercegovini, praćenju i kontroli rezidua i validaciji roka trajanja prehrambenih proizvoda, te o ključnim aktivnostima Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovini.
Na konferenciji je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz područja sigurnosti hrane, javnog zdravstva, veterinarstva i zdravlja bilja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uključujući predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).
Foto: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Agencija za sigurnost hrane BIH
Izvor: Agencija za sigurnost hrane BIH