skip to Main Content

Edukacija o provedbi DDD mjera u grupaciji “Madi”

Proteklih dana je u poslovnim prostorima grupacije “Madi” u Tešnju održana proširena edukacija stručnog osoblja ove kompanije iz provedbe mjera DDD (Dezinfekcija-Dezinsekcija-Deratizacija) zaštite i izradu programa zaštite od štetočina, monitoringa i analize trenda sa aspekta HACCP-a i dodatne zaštite sigurnosti procesa proizvodnje hrane.

Kompanija “Madi”, jedan od lidera u bh. mesnoj industriji prepoznala je značaj i stručnost Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te odlučila da se dosadašnja višegodišnja uspješna saradnja proširi i unaprijedi.

Kako je istaknuto, namjera je da se u narednom periodu saradnja “Madija” i INZ-a proširi i na niz drugih segmenata, čime će kupci širom BiH i EU dobiti dodatnu sigurnost za ono što konzumiraju, a stručnjaci tešanjske kompanije još jednu potvrdu ispravnosti svog djelovanja na zaštiti potrošača, u svim segmentima i fazama uzgoja, prerade i proizvodnje.

Izrada planova

Izrada planova provođenja mjera DDD zaštite specifičan je, stručan i vrlo delikatan posao, jer se ne provodi unificirano, nego po specifičnoj vrsti objekata, njihovoj djelatnosti i vrsti posla kojim se bave.

Uz sve te specifičnosti, mora biti usklađen sa zakonskom dinamikom i obavezama provođenja usluga preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, a u skladu sa Pravilnikom o načinu obavljanja i obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na nivou FBiH.

Dezinfekcijom se smatra skup različitih mjera koji se provode s ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja ili uklanjanja većine mikroorganizama (bakterije, virusi, gljive, paraziti, protozoe).

Dezinsekcija je skup različitih mjera koje se poduzimaju s ciljem smanjenja populacije insekata, zaustavljaju rast i razmnožavanje ili potpuno uništavaju populacije štetnih insekata, koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na tijelu čovjeka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično djelovanje ili su uznemirivači ili štetočine u skladištima hrane.

Deratizacija predstavlja skup različitih mjera koje se poduzimaju sa ciljem smanjenja populacije štetnih glodara ispod praga štetnosti ( biološki minimum), zaustavljanja razmnožavanja ili potpunog uništenja prisutne populacije štetnih glodara koji su prirodni rezervoari i prenosioci uzročnika zaraznih bolesti.

Dodatne mjere i primjena HACCP

Dodatne mjere su i:
Deviperizacija (uništavanje ili repelenciju (odbijanje) gmizavaca, prvenstveno guštera i zmija, upotrebom hemijskih sredstava odnosno primjenom hemijskih metoda),
Eradikacija korova (suzbijanje korova i drvenastog rastinja na  brz i učinkovit način kojim se uklanja  nepoželjna vegetacija na svim mjestima gdje bi njen nekontrolirani rast mogao uzrokovati štetne posljedice),
Hiperhloracija vode i vodnih objekata (dezinfekcija vode hlornim preparatima, koja destruktivno djeluje na ćelije svih mikroorganizama, a pravilnom primjenom nema posljedica na ljudski organizam),
Aerosolizacija (poseban metod dezinfekcije zraka i ventilacionih sistema koji podrazumijeva proces pretvaranja fizičkih supstanci u formu mikro čestica)

Preduvjeti iz oblasti DDD u skladu sa HACCP-om

Primjena HACCP /Hazard Analysis Critical Control Points/ sistema odnosno “analiza opasnosti na ključnim kontrolnim tačkama”, u provođenju DDD primarno za cilj ima unapređenje zaštite zdravlja ljudi i smanjenje mogućnosti neželjenih efekata preparata na zdravlje ljudi.

Načela HACCP sistema upućuju da je potrebno stručno ovladavanje izbora i sredstava za DDD poslove i sanitarno ekološku zaštitu; utvrđivanje kritičnih tačaka povećanja broja glodara, insekata i mikroorganizama i ostalih štetočina; stalna i interventna dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, fumigacija i eradikacija i kvalitetan monitoring sistem; korekcijski postupci; validna dokumentacija; te verifikacija kvaliteta rada.

Sve navedeno kompleksan je skup mjera zaštite koji podrazumijeva da mora biti ozbiljno planiran, pripremljen, te izveden, pri čemu niti u jednom trenutku ne smije biti ugrožen ni proizvodni sistem, zdravlje zaposlenika, a ni kontaminiran proizvodni proces i na kraju najbitnije – proizvodi i zdravlje konzumenata – potrošača.

Uzevši u obzir da se svaki Plan provedbe mjera pravi zasebno za svaku kompaniju, proces i proizvodnju, moguće je da ga pravilno, efikasno i u skladu sa zakonima izrađuju samo iskusni, osposobljeni i precizni stručnjaci.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je od strane niza velikih, ali i srednjih i malih kompanija prepoznat kao lider u nizu stručnih asistencija i izrada planova samokontrole, provedbe stručnih mjera i drugih postupaka s ciljem očuvanja zdravlja ljudi, životinja i bilja.

Nekoliko hiljada poslovnih partnera iz cijele F BiH, ali i šire, dokaz su ozbiljnosti pristupa ovim delikatnim poslovima. Za sve dodatne informacije potencijalni klijenti mogu se uvijek obratiti timovima INZ na terenu ili u sjedištu Instituta, u Zenici.

PRESS INZ

O Madiju:

U grupaciji, koja trenutno broji osam kompanija, ima oko 800 zaposlenih, a putem mreže od 150 kooperanata zaposleno je još dodatnih više od 500 osoba. MADI trenutno izvozi u 12 država, posjeduje više od 250 specijalizovanih vozila. Raspolaže sa najsavremenijom opremom u oblasti proizvodnje i prerade pilećeg mesa i mesnih prerađevina. Primjenom principa “od farme do stola” u potpunosti se kontroliše proces proizvodnje u skladu sa zahtjevima ISO  9001:2015, HALAL standarda i HACCP sistema.

Back To Top