skip to Main Content

Do vikenda u ZDK potpuno vakcinisano 29.503 osobe

Do petog septembra u Zeničko-dobojskom kantonu je primljeno 151.242 doza vakcina, od čega je utrošeno 89.180 doza, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji koordinira distribuciju vakcina u ovom kantonu.

Prema izvještajima iz sedamnaest (17) vakcinalnih centara u Zeničko-dobojskom kantonu, prvu dozu neke od raspoloživih vakcina primilo 59.677 osoba (20,8 posto), dok je potpuno je vakcinisano (sa dvije doze vakcine) 29.503 stanovnika ZDK, odnosno 10,3 posto stanovništva ovog kantona.

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zvanični podaci govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi nešto više od 286 hiljada punoljetnih osoba. O tačnom broju onih koji su vakcinisani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija.

U ZDK je najviše stiglo AstraZeneca vakcina, njih 66.240, potom slijede Sinofarm sa 50.840, te Pfizer sa 26.910. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson/Johnson do sada nisu dolazile u ovaj kanton.

Iz Instituta još jednom apeluju na sve kategorije stanovništva da što prije pristupe procesu imunizacije i vakcinišu se bilo kojom od raspoloživih vakcina, jer su dosadašnja iskustva iz svih država i više od pet milijardi implementiranih doza pokazala da jedino i samo vakcine štite sigurno od smrti ili težih komplikacija uslijed ponovne zaraze COVID-om 19.

Kako ističu iz INZ-a, u skladu sa sloganom javne kampanje koju provode, jedino imunizacija znači i potpuna normalizacija života u BiH, ali i cijelom svijetu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top