skip to Main Content

Svjetska sedmica dojenja 2024.: Smanjenje razlika: podrška dojenju za sve

Svjetska sedmica dojenja održava se prve sedmice u mjesecu augustu svake godine, uz podršku SZO, UNICEF-a i brojnih ministarstava zdravlja i partnera iz civilnog društva.

Tema za 2024. je “Smanjenje razlika: podrška dojenju za sve”.

Cilj obilježavanja Svjetske sedmice dojenja je podizanje svijesti, unapređenja i podrške dojenju te promociji dojenja kao najzdravijeg izbora.

Fokus ovogodišnje kampanje je na preživljavanju, zdravlju i dobrobiti, s posebnim naglaskom na unapređenje podrške dojenju kako bismo smanjili nejednakosti koje postoje u našem društvu, posebno u vrijeme vanrednih situacija i kriza.

Ključne poruke

• Ove Svjetske sedmice dojenja cijenimo majke koje doje i osigurajmo im podršku koja im je potrebna.
• Podrška dojenju dolazi u više oblika – od osoblja koje pozdravlja dojenje u vašem lokalnom kafiću do korisnih savjeta zdravstvenog radnika ili zaštite materinstva iz vaše vlade. Sve ovo pomaže u zaštiti zdravlja i prava žena i beba.
• Žene posvuda imaju pravo na savjetovanje o dojenju s poštovanjem od strane obučenih zdravstvenih radnika, kao i na zakone i politike poput porodiljskog odsustva i odredbe kao što je plaćeno slobodno vrijeme kada se vratite na posao.
• Svi mi možemo pomoći da se žene osjećaju sposobnim da doje bilo kada i bilo gdje – i da radimo na poboljšanju položaja i stanja žena kod kuće, na poslu i u javnom životu.

Šta je potrebno za podršku mamama

• Podrška ženama da doje bilo kada i bilo gdje, kako bi se to normaliziralo i ne osudilo u javnom životu
• Efikasna porodiljna prava koja ne primoravaju žene da biraju između porodice i posla
• Obučeni zdravstveni radnici koji mogu pružiti korisnu podršku pri dojenju s poštovanjem
• Kraj eksploatatorskih promocija mlijeka za bebe u svim kontekstima

Stope isključivog dojenja širom svijeta su se povećale za 11 posto u posljednjih deset godina, što znači da je sada globalno 48 posto djece isključivo dojeno u prvih šest mjeseci života.

U Bosni i Hercegovini, samo je 19 posto beba isključivo dojeno tokom prvih šest mjeseci njihovog života.

Od ukupnog broja smrti djece svake godine 45 posto otpada na neuhranjenost, a 45 miliona djece trenutno pati od ozbiljne neuhranjenosti, oblika neuhranjenosti koji je opasan po život.

Ipak, ozbiljnu neuhranjenost moguće je spriječiti osiguravanjem pristupa odgovarajućoj i zdravoj ishrani, zdravstvenim uslugama i savjetovalištima za ishranu, te optimalnim praksama hranjenja i njege.

Back To Top