skip to Main Content

Dermatoskopija: Kako se radi, ko je treba uraditi i zašto je važna?

Dermatoskopija je bezbolna medicinska metoda koja se koristi za pregled sumnjivih promjena na koži poput mladeža, mrlja i drugih nepravilnosti.

Tokom pregleda koristi se dermatoskop, uređaj koji kombinuje povećalo i svjetlo, kako bi se bolje vidjeli sitni detalji promjene, koji nisu vidljivi golim okom.

Kako se radi dermatoskopija?

U toku dermatološkog pregleda, dermatolog detaljno pregleda kožu, vlasište i nokte kako bi utvrdio da li postoje promjene na koži ili nepravilnosti poput promjene boje, veličine, oblika i teksture.

  1. Priprema: Preporučuje se da koža bude čista i suha. Bilo bi dobro ukloniti nakit, šminku te lak/gel na noktima. Ukoliko ste primijetili promjene na koži, obavezno napomenite dermatologu u toku pregleda.
  2. Pregled: Doktor koristi poseban uređaj koji se zove dermatoskop, koji omogućava doktoru da vidi detalje na koži, nevidljive golim okom. Dermatoskop može biti ručni ili digitalni. Digitalni dermatoskopi omogućavaju snimanje i pohranu slika za buduća poređenja.
  3. Postupak: Doktor prisloni dermatoskop na kožu i pomoću povećala i svjetla detaljno pregleda mladeže i druge promjene. Ponekad se koristi i tečnost (poput ulja ili gela) kako bi se smanjila refleksija svjetla na koži, što omogućava još jasniji pregled. Dermatoskopija je potpuno bezbolna i traje samo nekoliko minuta. Tokom pregleda, doktor može pregledati cijelo tijelo ili se fokusirati na specifična područja koja su sumnjiva.
  4. Rezultati: Doktor pažljivo analizira mladeže i lezije, tražeći nepravilnosti u boji, obliku i veličini, koje mogu ukazivati na rak kože. Nakon pregleda, doktor će vam reći da li su mladeži normalni ili trebate dalje pretrage. Ako postoji sumnja na rak kože, možda ćete morati napraviti dodatne preglede ili biopsiju (uzimanje malog uzorka kože za analizu) ili ćete biti upućeni na češće kontrole.

Kada i ko treba uraditi dermatoskopiju?

Preporučuje se uraditi dermatoskopiju ako:

– Imate mnogo mladeža ili neobične mladeže

– Primijetite promjene u boji, veličini ili obliku mladeža

– Imate historiju raka kože u porodici

– Imate svjetlu kožu koja je sklona opekotinama od sunca

– Primijetite nove ili sumnjive mrlje na koži koje ne prolaze.

Zašto je dermatoskopija važna?

Redovna dermatoskopija pomaže u otkrivanju raka kože dok je još u ranoj fazi, što povećava šanse za uspješno liječenje. Dermatoskopija također može pomoći u prepoznavanju i praćenju promjena koje bi mogle postati kancerogene, omogućavajući pravovremene preventivne mjere.

Ako primijetite bilo kakve promjene na svojoj koži, obratite se doktoru i zakažite dermatoskopiju.

Back To Top