skip to Main Content

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 25.07. do 31.07.2022. godine

U izvještajnom periodu od 25.07. do 31.07.2022. godine, tokom cijele sedmice, evidentirane su umjerene koncentracije polena iz porodice kopriva (Urticaceae),osim 29.7.2022 kada je evidentirana niska koncentracija polena iz porodice kopriva(Urticaceae).

Polen ambrozije u periodu od 25.7. do 29.7.2022.godine prisutan je u niskoj koncentraciji sa tendecijom rasta koncentracije u narednom periodu.

Kao manifestacija alergijskog stanja na veoma alergeni polen ambrozije kod osjetljivih osoba može doći do crvenila, suzenja i svraba očiju, zapušenja i svraba nosa, kihanja, kašlja, piskanja u prsima, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija.

Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak-manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom zraka.

Polen ostalih biljnih vrsta obuhvaćenih monitoringom bio je na nivou niskih koncentracija.

U narednom periodu očekuje se daljnje prisusustvo polena koprive na nivou umjerenih do niskih koncentracija te postepeno i kroz duži period porast koncentracije polena ambrozije

Spore gljivice Alternaria bile su prisutne u umjerenim koncentracijama osim 28.7. i 29.7.2022 godine kada je izmjerena niska koncentracija spore gljivice Alternaria.

 

 

Back To Top